Annons:
Etikettfilosofer
Läst 15041 ggr
Maja
4/11/09, 10:10 PM

Veckans filosof: Pythagoras

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I en serie som kommer att pågå under obestämd tid kommer vi att presentera en filosof varje vecka. Först ut kommer Pythagoras.

Födelse och unga år

Pythagoras (???a???a?) föddes omkring år 570 f.Kr. på den lilla ön Samos som ligger utanför dagens Turkiet. Det är mycket svårt att få fram ett exakt årtal då detta skedde för så länge sedan, men man har ändå kunnat uppskatta ett ungefärligt födelseår. Modern var en inföding och fadern var en köpman från Tyre som ofta var ute på handelsresor. Pythagoras följde ofta med sin far på dessa resor som gick fram och tillbaka över främst Medelhavet.

250px-Kapitolinischer_Pythagoras_adjusted.jpg

Då Pythagoras levde för så pass länge sedan finns det inga foton på honom. Däremot så har man gjort skulpturer av honom som ger oss en ungefärlig bild av hur han såg ut.

Intresset för filosofi

Så småningom började den lilla pojken intressera sig inom filosofins värld och influerades mycket av Anaximander och Thales som levde på grannön Miletus. När han uppnådde en ålder av 20 år så började han resa fram och tillbaka till Thales och ta del av hans idéer och tankar.

Det var även hos Thales som Pythagoras fick för sig att bege sig ut på en egen resa till Egypten för att studera astronomi och matematik, vilket var två huvudområden som han drogs till. Han blev kvar i Egypten fram till dess att landet blev invaderat av den persiske kungen Cambyses II. Pythagoras blev som krigsfånge förd till Babylon, men även där fortsatte hans filosofiintresse att växa sig allt större. Han började då studera vilka läror och gudar folket i Babylon levde efter och dyrkade, men efter en tid lyckades han bli fri och begav sig hem till den ö där han en gång föddes: Samos.

Spridningen av hans lära

När han väl kom tillbaka hem till Samos igen så ville han grunda en skola som fick namnet "halvcirkeln", men detta gick inte riktigt som han hade planerat. Det blev en enorm uppståndelse kring honom då öborna inte var vidare mottagliga för de idéer som han hade fört med sig. Han flyttade då till den italienska staden Crotone och valde då att grunda en helt ny skola och hoppas på bättre gensvar. Han började föreläsa och folk intresserade sig allt mer för denne stora man. Intresset bland åhörarna växte sig allt större och större, men någonstans gick det snett. Pythagoras började bli förföljd och valde att fly från staden till en annan plats i Italien, nämligen Metapontium. Där ska han, enligt vissa uppgifter, ha stannat resten av sitt liv innan han slutligen avled år 497 f.Kr.

Någonting som Pythagoras var övertygad om var att allt som fanns i världen ytterst var heltal. Detta innebar att allting kunde användas för att ange ett bråktal, så även v2 (roten ur två). Det var, enligt Pythagoras, inte ett irrationellt tal, han hävdade alltså att talet två givetvis kunde användas för att ange ett bråktal. En av hans lärljungar (Hippasos) ägnade mycket tid åt just detta och kom till slut fram till att det inte var så som det var sagt. När han förklarade för Pythagoras att han hade haft fel blev denne så ursinnig att han lät dränka sin lärljunge.

Pythagoras sats

Det dagens människor oftast kopplar Pythagoras till är hans sats som visar förhållandet mellan kateterna och hypotenusan i en rätvinklig triangel. Detta är någonting som används av matematiker runt om på jorden än idag.

Jag ska ge mig på ett försök att förklara denna:

Bild 3.png

På bilden kan ni se en rätvinklig triangel (det går att se på att det finns en rät vinkel markerad med en gul kvadrat). Den gröna och den röda linjen är två kateter. De möts i det rätvinkliga hörnet och är sedan sammansatta med hjälp av den blå hypotenusan.

Vi ger dessa namn för att lättare se skillnad på dem.

**Den gröna katetern får bokstaven *a*
Den röda katetern får bokstaven b
Den blå hypotenusan får bokstaven c **

Pythagoras sats kan ge oss förhållandet mellan dessa linjer genom att använda följande formel:

a2 + b2 = c2

Alltså a gånger sig själv + b gånger sig själv = c gånger sig själv.

Låt oss ta ett exempel. Vår uppgift är att räkna ut c.

a = 2 cm
b = 3 cm

22 + 32 = c2

..detta ger oss..

4 + 9 = c2

För att få ut svaret måste vi nu ta 4 + 9 vilket blir 13.

För att få fram vad c då blir så måste vi ta roten ur 13.

v13 blir ungefär 3,6, alltså är hypotenusan c så lång som 3,6 cm

Hoppas ni blev lite klokare i alla fall! Glad

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pythagoras
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pythagoras_sats
Bild:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Kapitolinischer_Pythagoras_adjusted.jpg

Annons:
AnneN
4/11/09, 11:16 PM
#1

Tack för en mycket intressant artikel Glad Det är faktiskt första gången någon lyckats förklara Phytagoras sats på ett sådant sätt att jag har förstått det Förvånad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Dojdan
4/12/09, 12:22 AM
#2

Intressant att veta lite historia bakom phytagaros sats, man använder den flitigt genom skoltiden men man vet ju ingenting om vart den kommer ifrån.. :)


Angelclaw
4/12/09, 3:23 AM
#3

Väldigt intressant! :D

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Maja
4/15/09, 6:19 PM
#4

Har ni testat satsen någonting? =)

AnneN
4/15/09, 6:27 PM
#5

#4 jag har något vagt minne av att den kan ha använts på mattelektionerna i högstadiet/gymnasiet.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Aviendha
4/19/09, 11:40 PM
#6

Roligt att veta att mannen bakom formeln gjorde mer än så =) Inte för att satsen är dåligt känd eller oanvändbar ;) Använde den nog senast för nån månad sedan i ett bygge faktiskt.

Annons:
Aldebaran
4/20/09, 12:16 AM
#7

Mästaren Koot Hoomi var just denna Pythagoras i en av sina inkarnationer.. Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

AnneN
4/20/09, 12:19 AM
#8

#7 mästaren Koot Hoomi har jag aldrig hört talas om, men det låter ju helt klart intressant Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Aldebaran
4/20/09, 12:23 AM
#9

Bara att googla… "Söken och I skolen finnen"  Flört

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

szirius
4/20/09, 2:17 PM
#10

Passar på att önska grattis o lycka till med denna nya sajt!Filosofi ligger mig varmt om hjärtat…

Han hade mkt för sig den där mannen PythagorasFlört :

 Hylozoiken  grundades för 2700 år sedan av den grekiske vetenskapsmannen Pythagoras och har existerat alltsedan. Ordet hylozoik är grekiskt och kan översättas med "läran om den levande materien". Inom hylozoiken menar man att vi skapar vårt eget öde genom tankens kraft. Allt har tre aspekter, också tanken. Tanken är inte bara medvetenhet, ett visst tankeinnehåll, utan också en materieform och energi i osynliga världar. Vi påverkar oss själva och andra med våra tankeenergier. Är de inte positiva , så är de negativa. Varje negativ tanke (och känsla) river ner, varje positiv tanke bygger upp. Vi kan målmedvetet bygga vår inre människa genom att uppmärksamma allt gott och värdefullt, genom att bortse från allt ont och livsodugligt. Vi hjälper andra bli bättre genom att principiellt se till det bästa hos dem. Detta kallas för enhetslagen.

 (från Wikipedia)

 Filosofi i högsta grad…

solarcarl
4/21/09, 6:35 PM
#11

Ja, good luck med denna sajt, jag kommer titta in då o då. Bra perspektiv också szirius, #10.

Upp till toppen
Annons: