05 FILOSOFER

Månadens filosof: Jean-Jacques Rousseau

2009-10-19 01:26 #0 av: Maja

Jean-Jacques Rousseau föddes den 28 juni år 1712 och avled den andra juli år 1778. Han blev alltså 66 år gammal.

Biografi

Rousseau föddes i den schweiziska staden Genève som vid denna tiden var en egen självständig republik. Hans moder Suzanne avled bara nio dagar efter hans födsel och hans fader Isaac övergav honom tio år senare. Den unge pojken fick då leva tillsammans med en pastor vid namn M. Lambercier.

När han hade blivit några år äldre så lämnade han staden Genève för att bli lärling till en gravör och notarie. Under sin lärlingstid så lärde han även känna den 13 år äldre baronessan Françoise-Louise de Warens, kvinnan som även blev hans älskarinna. Så småningom blev han även under familjen Warens beskydd och i samband med detta konverterade han till katolicismen för att “försäkra sig om en utbildning”.

År 1742 flyttade Rousseau till Paris där han presenterade ett nytt musikaliskt notsystem som han hade uppfunnit. Det blev dock ingen hit, utan det nya notsystemet avböjdes av vetenskapsskolan. Däremot så används notsystemet idag i vissa delar av världen.

Strax därpå flyttade han återigen. Denna gång hamnade han i Venedig som sekreterare åt den franska ambassadören. Tiden där blev bara ett år lång, för sedan återvände han till Paris. Nu lärde han känna Thérèse Levasseur, en vacker sömmerska som även påstås ha fått fem barn tillsammans med Rousseau. Barnen ska dock ha skickats iväg till ett sjukhus för hittebarn efter födseln då det inte skulle vara bra om det kom ut att han hade fått barn med sömmerskan.

År 1778 avled Rousseau i Ermenonville, en ort i Frankrike.

Jean-Jacques_Rousseau_(painted_portrait).jpg

Filosofi

Rousseaus syn på vilket inflytande vetenskapen och tekniken hade på människan var negativ. Han ansåg att människans liv hade blivit mer artificiellt (konstgjort) och att människan drogs längre och längre bort från sitt ursprung i naturen. Istället hade människan blivit mer styrd av makt, pengar och materiella ting.

År 1762 propagerade han för ett helt jämlikt samhälle där alla medborgare skulle avsäga sig sina individuella anspråk. Detta för att gynna allmänviljan som då skulle komma att beteckna medborgarnas faktiska intressen. Rousseau ville uppnå ett sådant samhälle genom uppfostran och inte genom revolutionära metoder. Trots detta har Rousseau har upphöjts till (tillsammans med Voltaire) en av den franska revolutionens fäder.

Rousseau är inte helt enkel att ge sig på eller förstå, då han är något av en bakåtsträvare. Han var djupt kritisk mot samhället där alla var inriktade på “fel” ting, istället för att vi ska foklusera på makt och pengar ska vi istället leva i ett äkta samhälle där vi blir ett med naturen.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau
Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Jean-Jacques_Rousseau_(painted_portrait).jpg

 

Anmäl
2009-10-21 00:12 #1 av: Hennum

kul läsning!

Anmäl
2009-10-28 23:18 #2 av: fridelfina

Åh, tackar!

Tycker att han är intressant. Han blev mödralös som nyfödd och övergiven som tioåring, när han får egna barn så lämnar han bort dem. Sen skriver han om barnuppfostran...

Och det här stycket du skrivit tycker jag är gällande även idag... "Han ansåg att människans liv hade blivit mer artificiellt (konstgjort) och att människan drogs längre och längre bort från sitt ursprung i naturen. Istället hade människan blivit mer styrd av makt, pengar och materiella ting."

   
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.