05 FILOSOFER

Månadens filosof: Jean-Paul Sartre

2009-09-04 18:10 #0 av: Maja

Jean-Paul Sartre föddes den tjugoförsta juni år 1905 i Paris. Han var en fransk författare och filosof som tilldelades Nobelpriset år 1964, men tackade nej. Han avled den femtonde april år 1980 i sin födelsestad.

Unga år

Redan när Sartre var femton månader gammal så blev han faderlös. Hans morfar fick istället agera fadersfigur och lärde honom matematik samt klassisk litteratur. Sartre var som ung mobbad i större delen av grundskolan, men när han väl började på gymnasiet så var han istället en av de bästa eleverna som många såg upp till.

Sartre studerade på elitskolan École Normale Supérieure där han fokuserade på filosofin. Han var klasskamrat med Simone de Beauvior, en tre år yngre fransk filosof. Dessa hade ett “fritt förhållande” under sina liv och trots att de hade förhållanden med andra personer så stod de alltid varandra nära.

Livet

När Sartre tog sin examen år 1931 så arbetade han ett par år som gymnasilärare, något som han senare lämnade för att resa till Tyskland och fortsätta studera för att lära sig mer om den tyska filosofen Edmund Husserl. Efter fyra års studier så valde han att skriva en bok. Han ville förena filosofi och skönlitteraturen, men hans första försök till det - Äcklet - gick inte så bra. Den fick skrivas om ett antal gånger innan förlaget godkände den år 1939. Samma år gav han även ut en novellsamling: Muren.

Karriär

Vid år 1945 så grundade Sartre tillsammans med några av sina vänner tidsskriften Les temps modernes. Tidningen blev ett viktigt forum för den existentialistiska debatten, ett ämne som växte sig allt större och större. Antingen så tog man parti för eller emot existentialismen. Allt som man ansåg vara ett moraliskt förfall var existentialistiskt, till exempel den jitterbuggdansande ungdomen.

Existentialismen medförde även ett nytt mode: svart polo, kavaj, basker och en mörk byxa var de viktigaste plaggen. Dessutom så fick de litterära caféerna en allt mer betydande roll i samhället under den här tiden. Sartre hade ett café som han ofta besökte tillsammans med sina vänner för att diskutera filosofi.

Sartre, som hade varit för det existentialistiska synsättet, lämnade dock den debatten efter ett tag då han istället försökte förena marxismen med existentialismen. Han ville skapa en mer humaniserad marxism och försökte uppnå detta genom sin bok Kritik av det dialektiska förnuftet som kom ut år 1960. Boken uppskattades dock inte av alla. Vissa anser att den var helt misslyckad, medan andra uppskattade den. Detta var dock någonting som man kunde ha räknat med då det ytterst sällan går att få alla nöjda.

Sartre fick dock ett nytt intresse rätt så snabbt, nämligen socialismen. Han blev en slags vänsterrevolutionär, men han tog ändå avstånd från de Stalintrogna kommunisterna som befann sig i hans omgivning. Han kom även nära det dåvarande franska kommunistpartiet, men han valde att aldrig bli medlem på riktigt då han fortfarande ville kunna uttrycka sig och tänka som han ville.

År 1964 ville man tilldela Sartre Nobelpriset i litteratur, men otroligt nog så valde han att tacka nej. En av anledningarna till detta var att han inte ville klä ut sig i frack inför borgerligheten. Under sina sista år blev Sartre blind och kunde då varken läsa eller skriva på det sättet han ville. Han avled år 1980 och lever än idag kvar i många filosofers hjärtan.

591px-Jean-Paul_Sartre_FP.JPG

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean-Paul_Sartre
Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Jean-Paul_Sartre_FP.JPG

 

Anmäl
2009-09-04 19:39 #1 av: AnneN

Tack för en mycket bra artikel om en intressant filosof. Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-04 19:55 #2 av: Indiania

Tack så mycket för en bra artikel om Sartre, den har jag väntat på!

Kram Indiania

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-09-06 11:44 #3 av: Maria

Tack för intressant läsning.

/Maria

 

Anmäl
2009-09-06 13:30 #4 av: AnneN

Hihi, kunde inte sluta skratta då jag läste anledningen till att han tackade nej till nobelpriset Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-06 15:30 #5 av: Maja

Tack alla! :)

#4 - Ja, det var roligt! =)

Anmäl
2009-09-06 16:35 #6 av: Hennum

ett härligt ställningstagande. ^^ och det är så kul att med de riktigt stora så har de här priserna så liten betydelse, det är arbetet i sig som är viktigt för dem, inte att få ett fånigt pris/titel/liknande. kanske är det därför de är så stora, för att de fokuserar på arbetet istället för att få en titel eller ett pris. det blir bättre gjort om man älskar det man gör istället för att göra det för ett annat mål.

Anmäl
2009-09-06 18:33 #7 av: Maria

Jag är lite kluvet till hans ställningstagande att inte ta emot priset.

Genom den handlingen så blir han mer uppmärksammad än genom att ta emot det.

Dessutom tycker jag det är en ganska "lam" protest och orsaken lite fånig.

/Maria

 

Anmäl
2009-09-07 01:11 #8 av: Hennum

jag tycker inte det är en fånig protest, dessutom ser jag det mer som ett ställningstagande än som en protest.

Anmäl
2009-09-19 21:39 #9 av: Maja

Kikar på Postkodmiljonären där det var en fråga "Vem är född i Frankrike?" Sartre var ett svar och jag log för mig själv när jag tänkte "Han är ju född i Frankrike, det vet jag!"

iFokus är bra! ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.