01 ALLMÄNT

Theseusskeppet

2009-08-05 17:43 #0 av: AnneN

Theseusskeppet är en ersättningsparadox som även kallas för Theseusparadoxen.

Enligt en grekisk saga som bevarats efter Plutarchos,

"Skeppet med vilket Theseus och Atens ungdomar återkom från Kreta hade trettio åror och bevarades av atenarna till och med Demetrius Phalereus tid, eftersom man tog bort de gamla, ruttnande brädorna och ersatte dem med nya, starkare brädor. Skeppet blev ett verkligt exempel bland filosofer på den logiska frågan om ting som växer: vissa tyckte att det var samma skepp; vissa tyckte att det inte var det."

En fråga till: Om de ersatta brädorna bevarades i ett lagerhus och senare användes för att skapa ett nytt skepp, vilket skepp vore det ursprungliga Theseusskeppet?

Lösning

En lösning på problemet kan vara: Definiera vad man menar med ursprungligt skepp. "Det först byggda", "Det som innehåller flest ursprungliga brädor", det med "rätt" mast etc.

 

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Theseusskeppet

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-05 19:06 #1 av: AnneN

Vilket skulle du säga är det ursprungliga skeppet?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-05 19:08 #2 av: leo-

Hör/läser resonemangen dagligen eftersom jag skruvar på gamla bilar/motorcyklar.

Hur långt kan man gå för att den ska vara original

vissa tycker att vidgjord med av fabriken tillvekade delar är original

andra säger original är den med delarna den lämnade fabriken med (så gott som omöjligt när det gäller gamla fordon)

 

Men egentligen kvittar det för min del så länge den är vidgjord och förbättrad men behåller originalkänslan och utseendet så att man kan använda fordonet

Jag anser att skeppet är renoverat till originalspecifikationerna om man bytt brädor och det som finns kvar är från originalskeppet.

Du kan inte använda skeppets första brädor för att bygga originalet eftersom man inte byter ut alla brädorna

men har man ett helt skepp liggande i bitar och sätter ihop det på samma sätt som det byggdes en gång så är det originalskeppet

 

Anmäl
2009-08-07 03:30 #3 av: Hennum

en spännande fråga. har mest tänkt på den i termer av belgaraths mantel och övriga kläder. en besvärjare i några av Eddings böcker. En gubbe som har levt i 7000 år och bara lappar sina kläder hela tiden. i det fallet så ser ja inte det som att han har samma kläder som 7000 år som han hade när han var 20. :P

Anmäl
2009-08-07 04:17 #4 av: AnneN

jag skulle nog inte tycka att varken den med alla de nya brädorna eller den med de gamla som satts ihop igen är orginalet.

Den renoverade må se ut som orginalet men eftersom att alla de gamla orginaldelarna är utbytta mot nya så är det ju inte orginal längre.

Den som satts ihop av de gamla delarna är nog inte heller helt orginal för i så fall ska det ha satts ihop med samma skruvar, spikar, mm som det var då det byggdes från första början.

Lite knepig fråga och det finns säkert många olika svar på den, vilka jag ser fram emot att få ta del av ännu fler Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-09 01:55 #5 av: Hennum

orginalskeppet finns bara kvar i våra minnen, och sedan i våra berättelser. och sen är det helt borta. :)

Anmäl
2009-08-11 01:53 #6 av: cirrun

- alla födds med sina original genuppsättningar och om jag inte är helt ute o cyklar så bytts våra celler under livet ett antal gånger, då tycker jag att jag är en kopia av mitt forna jag (dålig kopia men dock)Skrattande

- när det gäller antikviteter så finns det inte dyrare än just original exempel, om det har med frågan att göra vet jag inte men vem har då kommit på att original är det värdefullaste?Obestämd

Anmäl
2011-09-18 10:18 #7 av: [Strawman]

Exemplet om Theseusskeppet har också att göra med Identitet över tid som är ett metafysiskt ämne. Om du hade klickat på länken längst ner på sidan du hänvisade tillGlad http://sv.wikipedia.org/wiki/Identitet_%C3%B6ver_tid och även personlig identitet och tid.

En närliggande metafysisk disput är den om perdurantism och endurantism. Dvs endurantismen hävdar att ting varar identiskt över tid genom att existera helt och fullt vid var och en av flera tidpunkter. Ting är därmed tredimensionella – de är utsträckta i rummets tre
dimensioner medan perdurantismen hävdar att ting varar identiskt över tid genom att en tidslig del av tinget existerar vid varje ”datum” i tiden.Ting existerar därmed i fyra dimensioner – förutom de rumsliga så
även de tidsliga.

/Strawman

Anmäl
2011-09-18 20:42 #8 av: Moonwing

När man tittar i ordlistan slår det mig att ordet originell (ensam i sitt slag?) -skulle kunna betyda att det bara kan finnas ett original..

 

adjektiv:

ORIGINAL- URSPRUNGLIG FÖRSTA NYSKAPANDE ORIGINELL

originell

  1. ursprunglig, nyskapande, egenartad, olik alla andra, besynnerlig

Obestämd...allt annat skulle då vara förbättrade kopior med "originalkänsla", tänker vi oss tiden som beskrivs i #7 skulle det inte spela någon roll ifrån vilket perspektiv vi såg (samma) skepp (det första oförändrade)-..det skulle ändå vara ett och samma..innan det blev förändrat i den minsta tänkbara detalj.

Efter det skulle det vara ett reparerat original, om än likartat eller "lika-dant", ett ord som är rätt vanligt att man använder om tex likartade former.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2011-09-21 14:49 #9 av: dolfen

Först kom idén att det behövdes ett skepp.

Sedan kom man fram till hur ett sådant skepp skulle utformas.

Därefter byggdes skeppet som sedan underhölls.

 

Jag funderar på om det ursprungliga skeppet kanske fanns redan innan det byggdes. Då idén om skeppet formades.

 

Anmäl
2011-09-21 17:45 #10 av: Moonwing

Jupp, då kommer man till frågan om när man tycker ett skepp existerar egentligen..-bara för att det är byggt kan ju inte alla se det heller..-i den fysiska verkligheten som uppfattas som tid..

Vill man även göra gällande att tid ej är linjär, utan endast förklaras på det sättet..då fanns (finns) det  ju på den tiden då skeppet endast fanns (finns)  i tanken sas..plus när det var (är) nybyggt.."här och nu", i en paralell dimension..(på 3 ställen samtidigt kan man förenklat påstå)

Uj,uj..nu blev det kluritt!Förvånad

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2011-09-22 15:03 #11 av: dolfen

Och även om man tittar på något är det inte alls säkert att man förstår fullt ut det/vad man tittar på.

Exempelvis uttrycket "alla känner apan". Det är bara de som har förståelse och kunskap om denne apas beteende/biologi som någorlunda känner apan. De som till exempel går på zoo och känner igen apans utseende "känner" inte apan. I det senare "känner" nog apan i många fall besökarna lika väl som besökarna "känner" apan.

Eller ett verktyg. De som sysslar med sådant där detta verktyg kommer väl till användning förstår det bättre (ser det mer) än de som inte ägnar sig åt samma syssla.

 

Det där med tiden är överkurs för mig. Att då skulle ske samtidigt som sedan och nu. Hu! Obestämd

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.