02.4 Vetenskaps- & Kunskapsteori

Common sense-filosofi

2009-08-02 21:19 #0 av: AnneN

Common sense används bland annat i det engelska vardagsspråket i betydelsen "sunt förnuft", men framför allt är det en filosofisk term som utgår från Aristoteles idéer om att sinnena bygger upp en enhetlig och för alla människor gemensam uppfattning om ett objekt.

Which-Way-Up.jpg

Common sense-filosofi är en filosofisk uppfattning enligt vilken common sense-utsagor är grundläggande och filosofens uppgift är att beskriva grunddragen i den vardagliga verklighetsförståelsen och att försvara denna mot filosofiska angrepp från skepticismen.

Filosofen Thomas Reid var huvudgestalten i 1700-talets skotska common sense-filosofi. Här är begreppet "common sense" nära förbundet med begreppet "vardagligt språkbruk", liksom Reids hänvisningar till vad alla förnuftiga människor är eniga om ofta är ersatt med paradigmargument.

Källor: Filosofilexikonet & http://sv.wikipedia.org/wiki/Common_sense-filosofi

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 22:14 #1 av: Hennum

Tack för den här artikeln! :) Intressant. Har aldrig hört om det begreppet inom filosofi innan. :D

Anmäl
2009-08-02 22:23 #2 av: AnneN

#1 Jag hade heller inte hört talas om det, men är rätt intressant då jag bestämmer mig för att skriva en artikel och bara slår upp en sida i Filosofilexikonet och kollar vad den sidan har att erbjuda. Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-09-10 13:18 #3 av: [Strawman]

Och George Edward Moore (1873-1958) : http://www.filosofi.gotland.se/moore.htm

 

/Strawman

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.