05 FILOSOFER

Veckans filosof: Protagoras

2009-07-28 02:24 #0 av: Maja

Protagoras föddes i Abdera omkring år 480 f.Kr. och dog omkring år 420 f.Kr. Han var en grekisk filosof och räknas till en av försokratikerna.

Protagoras mest kända uttalande är “Människan är alltings mått: av alla saker som är, det som de är och av saker som inte är, det som de inte är”. Likt mycket annat inom filosofin så är detta uttryck öppet för tolkning och har inte bara en förklaring.

Han hävdade att människan, oavsett hur mycket hon söker, inte kan finna säkra svar utan måste vara skeptisk. Vad som är rätt och fel, ont och gott, svart och vitt för en person kan vara motsatsen för en annan. Man måste värdera svaret i förhållande till vem det handlar om. Alla åsikter är lika mycket värda och man ska inte se ner på någon bara för att man inte tycker likadant.

krokusse_3.jpg

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Protagoras
Bild: http://www.pixelio.de/ (fotograf:
gnubier)

 

Anmäl
2009-07-28 06:10 #1 av: AnneN

Jag håller absolut med Protagoras om att det som är gott enligt en del kan vara ont enligt andra, alla mynt har minst 2 sidor.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.