04 ÖSTERLÄNDSK FILOSOFI

Daoism

2009-07-07 21:12 #0 av: Maja

Daoismen är en av Kinas tre största filosofier (eller religioner om man så vill). Grundarens namn var Lao Zi.

Symbol

Daoismens mål är i första hand att man ska finna harmoni och balans inom sig själv och denna blandning återspeglas i den kända symbolen Yin och Yang. Halva delen är mörk och halva delen är ljus, men de innehåller bägge en prick av den motsatta färgen. Yin står för bland annat mörker och kvinnlighet, medan Yang är motsatsen och då alltså står för bland annat ljus och manlighet.

Yin_und_yang.jpg

Högtider och traditioner

Det är viktigt att känna gemenskap och samhörighet inom daoismen. Detta innebär att släkt och vänner står varandra mycket nära. De döda hedras vid något som liknar Sveriges Alla helgons dag. Det infaller på våren då deras gravar dekoreras med gåvor i form av frukter, blommor, lyktor med mera.

Levnadsregler

Daoismen har inga speciella levnadsregler som alla följer, utan huvudsaken är att man uppnår harmoni i sitt liv. Daoismens grundare Lao Zi sade att man inte ska sträva efter för mycket, utan att man istället ska vara följsam och mjuk, precis som vattnet.

Sammanfattning

Daoismens mål är att människan ska finna ro, harmoni och trivas med sig själv och sin omgivning. Hur man når detta skiljer sig från person till person, men så länge man inte skadar någon eller någonting så finns det olika sätt. Gemenskap och samhörighet är två viktiga ord inom filosofin och ett liv utan dessa punkter är inte önskvärt utan det är vad man istället ska sträva efter.

Martin Treide-Heuser.jpg

Källa: http://skolarbete.nu/skolarbeten/daoism/
Bilder: http://www.pixelio.de/ (Cornerstone, Martin Treide-Heuser, Thommy Weiss)

Anmäl
2009-07-07 22:28 #1 av: AnneN

Tack för en intressant artikel.

Jag tycker daoismen verkar ha en rätt sund inställning till livet.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-08 13:41 #2 av: Maria

Jag tänker osökt att Daoismen passar så bra in på vårt "svenska lagom"Flört

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.