04 ÖSTERLÄNDSK FILOSOFI

Konfucianism

2009-06-30 17:03 #0 av: Maja

Konfucianismen är en av de tre klassiska religionerna eller filosofierna i Kina.

Konfucianismen klassas i högsta grad som en statsideologi och anses vara starkt hierarkisk till skillnad från buddhismen och daoismen. Man lägger störst vikt på de traditionella, instiftade kinesiska sederna då man anser att dessa är oerhört viktiga för ett gott och välfungerande liv, samhälle och en god moral. Det största namnet inom filosofin (eller religionen om man så vill) är Kong Fuzi, även kallad Konfucius som verkade runt 500-talet f.Kr.

De fem banden

En av de allra viktigaste idéerna inom detta är taneken om de fem banden. Dessa är de olika typer av förhållandens och relationer som anses finnas och är av grundläggande vikt för att samhället ska fungera bra. Som hörs på namnet är det olika band som binder samman olika relationer och det är banden mellan:

  • Furste och undersåte
  • Man och hustru
  • Föräldrar och barn
  • Äldre bror och yngre bror
  • Äldre vän och yngre vän

 

PA150306_Kopie.jpg

Det hela går alltså ut på att man ska visa respekt och vara vänlig mot de man delar sitt liv med och om man inte är detta kommer man inte heller att leva ett gott liv. Alla ska leva i harmoni och det är även här man kan se hur pass bra teckten Tin och Yang passar in på filosofin.

Idéer

Till en början motsatte sig konfucianismen helt klart införandet av meritokrati istället för aristokrati, men gav sedan med sig. Idén om att statstjänstemännen skulle väljas till sina jobb genom att visa sig vara passande för rollen istället för att ha “fötts in i sin roll” fick konfucianismen från mohisterna trots att dessa varit en klar motståndare till konfucianismen.

Konfucianismen idag

Konfucianismen har idag spridit sig även utanför landets gränser och finns i bland annat Japan, Vietnam och Korea. De har påverkats och anpassats något efter hur övriga landet står, men grundidéerna lever ändå kvar.

PA120229.jpg

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Konfucianism
Bilder: http://www.pixelio.de/ Fotograf: eckwe

Anmäl
2009-06-30 18:36 #1 av: AnneN

Mycket intressant artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-01 02:46 #2 av: Hennum

Det skulle vara kul att läsa med om de fem banden. Verkar spännande.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.