05 FILOSOFER

Jean le Rond d'Alembert

2009-06-25 23:22 #0 av: Maja

Veckans filosof heter Jean le Rond d'Alembert och föddes i Frankrike.

Jean le Rond d'Alembert föddes den sextonde november år 1717 i Frankrike. Han var en oäkta son till Madame de Tencin och blev därför som nyfödd lämnad på trappan till Saint-Jean-le-Rond-kyrkan i Paris. Precis som med de flesta hittebarn som dök upp så namngavs han efter kyrkans skyddshelgon. Hans biologiska far gav ändå hans adoptivföräldrar ekonomiskt stöd, då han var en rik adelsman. Detta ledde till att han fick en god uppfostran och utbildning. År 1735 tog han examen från Collège Mazarin och blev sex år senare antagen som medlem i Vetenskapsakademien.

Matematiken var det ämne som låg honom varmast om hjärtat och år 1743 formulerade han sin egna princip. Denna princip går ut på att Newtons tredje lag (läs mer här) inte bara gäller för kroppar i vila, utan även för kroppar i rörelse. Om man tar hänsyn till tröghetskrafterna så kan alltså varje dynamiskt problem behandlas som ett eget jämviktsproblem.

Namnlöst.jpg

Vad tycker ni medlemar? Håller ni med om d'Alemberts princip?

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_d%27Alembert
Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Jean_d%27Alembert.jpeg

Anmäl
2009-06-27 17:07 #1 av: AnneN

Tack för en mycket intressant artikel Glad

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-29 10:17 #2 av: Hennum

fysik och sånt är inte min grej just idag. :P Men en intressant artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.