Annons:
Etikettfilosofer
Läst 6683 ggr
AnneN
2009-05-06 17:34

Veckans filosof: Paul Feyerabend

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I en pågående artikelserie som kommer att pågå under obestämd tid så presenteras varje vecka en filosof. Denna vecka handlar artikeln om Paul Feyerabend.

Paul Feyerabend föddes den 23/1 1924 i Österrike, dog 11/2 1994. Han var filosofiprofessor i Berkeley och i vetenskapsteori i Zürich.

Under 2:a världskriget var Paul officer inom den tyska armén och erhöll Järnkorset, 1945 drog han sig tillbaka efter en skottskada och började studera sång.

Paul intar tillsammans med bl.a. Kuhn en framträdande plats i den nya generationen av vetenskapsfilosofer, som sedan 60-talet vuxit fram i opposition mot både positivism och Poppers kritiska rationalism. Han har med stor kraft avvisat försöken att skilja mellan vetenskap och icke-vetenskap. Enligt hans uppfattning finns det inga allmängiltiga normer eller spelregler för vetenskap, utan tvärtemot är de metoder som faktiskt används av forskarna väldigt olika. Forskningsstrategiskt rekommenderar Feyerabend en till ytterlighet gående form av metodologisk pluralism, enligt vilken forskaren alltid bör vara inställd på att bryta de gällande normerna för att kunna vara öppen för nyheter. Den enda regel som gäller är den "anarkistiska" anti-regeln, "allt är tillåtet".

Paul Feyerabends hittills mest kända verk är Against Method (skriven 1975, översatt till svenska 1977).

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Feyerabend och Filosofilexikonet

Foto: Grazia Borrini-Feyerabend

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
AnneN
2009-05-09 16:54
#1

Någon som har läst Against Method eller något annat han skrivit?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: