03.1 Etik & Moral

Jag hörde något igår...

2013-01-28 23:48 #0 av: Moonwing

 "Det är inte olagligt så länge man inte åker dit!"

Som jag förstod , där jag stod i kassan på ICA, hade man mer än måttligt roligt åt en TV-serie, vilken spelar ingen roll.

Jag tror att många " tycker sig ha rätt", till ett viss mått av "töjbart utrymme" inom, eller kanske utom lagens råmärken?

Eller har jag helt fel?

Och nu menar jag allt ifrån att fika på arbetstid ..eller kanske tom hämta ungarna på dagis...i tjänstebilen...på arbetstid?

Vad gör vi när ingen ser?

Varför försvarar vi det?

 

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-01-31 14:21 #1 av: Moonwing

 

Så!..hur funderar ni ? (i mörrn då är de freda...då, har ni välan i alle fall några funderingar??..)Flört

 

Ps..det är inte farligt att ha åsikter...Tungan uteOskyldig.-inget man "åker dit på"..-tror jagObestämd..Ds.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-01-31 15:04 #2 av: Geru

Jag gör samma sak när jag är ensam som när jag är med folk:p Annars blir det en form av dubbelmoral, och det är nog något av det mest jobbiga jag vet när människor har.

Varför ha ett ideal om man inte försöker leva upp till det endast för egen vinnings skull?

Anmäl
2013-01-31 19:59 #3 av: Moonwing

True, my friend!Flört (måste nog erkänna att jag skärper mig lite mer när jag pratar -typ svär mindre å sånt..-men lever dubbelliv, det orkar jag inte, fick nog av det i samband med min sekteristiska uppväxt)

Kanske det tom lett till att jag blivit påfallande å besvärligt öppenhjärtlig om mig själver.Foten i munnen

...men varför ljuga för folk skall må bra? en del har ju den uppfattningen om vad det än är..-att man "skonar" omgivningen..-men man bedrar nog både dem å sig själv.

Då är det bättre , om man skulle hamna i en prekär sits att man använder det omdöme och etik man har..å tar smällen om det skulle komma en sådan, då har man ju kanske i alla fall varit uppriktig.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-03-06 06:19 #4 av: Farwuq

Jag saknar allt vad moral heter, nästan...

Blinkar

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2013-03-06 17:11 #5 av: [Morfalum]1

En spontan fundering: Som i huvudsak egennyttiga varelser, är vi kanske beredda att tjäna samhället när det gynnar oss men tjäna oss själva på bekostnad av samhället när vi kan komma undan med det!

Jag gör sällan saker man inte bör med motiveringen: tänk om alla gjorde så (som så många andra idag och genom historien). Men även för att jag inte kan ta mig själv på allvar om jag smusslar runt med massa skit.

Sen småsaker när man verkligen känner att man måste få vara lite ful.. men då tycker jag oftast att det är okej, att jag har vart så duktig så jag kan unna mig lite fulspel Lipar

Anmäl
2013-03-07 00:38 #6 av: Moonwing

#5 Kan nog ligga lite i det..-det är svårt att ha andras välmående ständigt främst, vilket total ärlighet i längden torde innebära.

Gör den det förresten? 

Tänker på detta med uppriktighet tex inom vårdyrket, om man skall vara totalt ärlig mot en patient i alla lägen, då kanske vi varken skulle gå med på medicinering (med tanke på innehåll/verkan för uppnått resultat) eller vilja behandla oss för en sjukdom som läkaren tex inte kan lova behandlingsresultat  för.

Eller om läkaren/sjukvården gör något för "sin egen skull" (i längden nåt som kanske alla tjänar på)..-ej för endast pat. bästa..-kanske är det ok, med ett å annat "offer"Oskyldig, -för allmän-nyttan?

-tänker på alla filmer som bygger på "offer-mentaliteten", där en eller flera offrar sig för hela jorden tex..

Hmmm, ja det är mycket att filosofera på..Skämtar"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-03-15 11:48 #7 av: [Zorita]

Tidigare hade jag väldigt bra moral, skulle aldrig tycka gott om de som stjäl eller begår brott. Sen blev jag bestulen. De som stal från mig fick mer pengar och en klapp på axeln av staten. Jag får sitta här utan pengar och kallas brottsling.

Nu tycker jag allt man kan stjäla vad man kan så länge man inte åker fast, och så länge de man stjäl från har pengar nog. Speciellt om det är från bankerna Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.