Etikett03-praktisk-filosofi
Läst 1986 ggr
[krasnajaluna]
2017-02-25, 16:40

Det amerikaniserade Sverige i framtiden

Hej, har några funderingar på detta som jag tror borde passa i filosofi. Om man börjar kolla sig omkring ser/hör man överallt hur amerikaniserat vårt samhälle är. Filmer, musik, hiphopkulturen, bilar, svenska hollywoodfruar, highschoolfilmer, försvenskade amerikanska uttryck i vårt språk, skyskrapor, ''The American Dream'', maten, en särskild USA-hylla i mataffären, McDonalds, Starbucks, oreo-cheesecake och annat liknande. Det finns hur mycket som helst, stort som smått. Många svenskar har en romantisk bild av detta ''land of freedom'', förmodligen från hollywood-filmer och att det är så annorlunda där. Man kan bli vad man vill. Allt är stort osv. Bara det här med att alla går omkring med t ex tröjor med amerikanska flaggan, visar hur normaliserat det är. Skulle någon gå omkring med något annat lands flagga skulle folk reagera (kanske undantag för storbritannien), t o m om nån skulle gå omkring med vår egen flagga skulle folk reagera mer. 

Detta har nog hängt med sedan svenskar började utvandra, sedan vann de ju andra världskriget och sedan dess har denna enorma fascination hängt kvar. Det är som den där populära personen i skolan som alla vill vara med och söker bekräftelse av. Sedan spelar ju också företagen på folks fascination och för att sälja så mycket som möjligt. Amerikansk kultur är för det mesta lättkonsumerad med kändisar, popmusik, dokusåpor, skräpmat osv, detta är en enorm industri. Att USA har enorma samhällsproblem med fattigdom och hemlöshet är något man helst undviker att fokusera på. Kanske möjligtvis inom hiphopen men även där blir det starkt romantiserat.

Det man kan fundera på är vad som händer i framtiden. Kommer amerikaniseringen någon gång börja bromsas? Nu är till exempel Donald Trump den nya presidenten, som inte är så uppskattad av många svenskar. Ingen vet ju riktigt vad han kommer förändra, men kommer tidningar, företag osv få det svårare att spela på att svenskar älskar USA? Vad tror ni? Kommer vi åter börja titta mer på andra länder som kanske Tyskland eller Frankrike? Sverige som land verkar inte ha någon stark kultur, vi är mer följare och blir influerade av andra, så har det alltid varit. Nu är det alltså USA.

Mina sammanfattade frågor är då

1: Kommer händelser som Donald Trump förändra något?

2: Vilket land skulle i så fall bli vårt nästa fascinationsobjekt?

vallhund
2017-04-30, 16:48
#1

Jag känner inte alls igen den bild du målar upp.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Moonwing
2017-05-07, 22:51
#2

#0 "1: Kommer händelser som Donald Trump förändra något?"

-Ja, alla karismatiska ledare brukar ställa samhällsfrågor på sin spets, man kan nog påstå att Trump tillhör den kategorin-återstår att se hur.

       "2: Vilket land skulle i så fall bli vårt nästa fascinationsobjekt?"

-Ett Asiatiskt land, Kina kanske..ett land som det gått väldigt fort för-både för den enskilde och även inom kollektivet.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

vallhund
2017-05-08, 18:26
#3

I USA skall man inte få göra abort men i Kina är det OK med tvångsaborter?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen