Etikettom-sajten-ifokus
Läst 7352 ggr
AnneN
2009-04-11, 20:13

Forumguide

Det är kanske inte alltid så enkelt att veta i vilken forumkategori man ska placera sina inlägg så därför har jag nu gjort en liten förklaring.

01 Allmänt - Här surrar vi om filosofi i allmänhet

02 Teoretisk filosofi - Om du är osäker på vilken av de teoretiska filosofierna ditt inlägg hör till eller om det kanske skulle passa lika bra i flera av dem så kan du placera ditt inlägg här.
02.1 Metafysik - Detta är den gren inom filosofi som tar upp frågor om verklighetens grundläggande natur. Det handlar om sådant som vi inte kan uppfatta med våra sinnen, bortom det fysiska. Även frågor om viljans frihet, finns Gud?, vilken är människans plats i universum?, mm tas upp i detta ämne.
02.2 Logik - Läran om reglerna för tänkandet, om principerna för giltiga resonemang. Förmågan att omedvetet dra korrekta slutsatser från givna påståenden, abstrahera gemensam information från flera idéer etc.
02.3 Språkfilosofi - Detta är den gren som undersöker språkets natur, ursprung och användning.
02.4 Vetenskaps- & Kunskapsteori - Vetenskapsteori är den gren som ställer frågor dels om sådana begrepp som är gemensamma för olika vetenskaper, dels om olika specialvetenskaper. Kunskapsteori, även kallat epistemologi, är läran om kunskap. Kunskapsteori handlar om vad man vet, inte vad man tror eller kan ana eller gissa utan det man vet.
02.5 Matematikfilosofi - Denna gren handlar om vad matematik är och hur den ska användas.
02.6 Medvetandefilosofi & Kognitionsvetenskap - Medvetandefilosofi är den gren inom filosofin som studerar medvetandets natur, mentala processer, mentala funktioner, mentala egenskaper och dess relation till den fysiska kroppen. Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt forskningsområde där forskare från olika fält studerar det mänskliga tänkandets natur.

03 Praktisk filosofi - Om du är osäker på vilken av de praktiska filosofierna ditt inlägg hör till eller om det kanske skulle passa lika bra i flera av dem så kan du placera ditt inlägg här.
03.1 Etik & Moral - Detta är den del av filosofin som söker besvara frågor som "Vad är gott och ont?", "Vad är rätt och fel?".
03.2 Estetik - Läran om förnimmandet, i synnerhet förnimmandet av det sköna, läran om det sinnliga, konstens filosofi.
03.3 Rättsfilosofi - Detta är en inriktning inom filosofin och rättsvetenskapen, där grundläggande frågeställningar som "vad är gällande rätt?", "är makt detsamma som rätt?" och "vilken är skillnaden mellan rätt och moral?" studeras.
03.4 Religionsfilosofi - Detta är den gren som bland annat studerar gudsbegreppet, möjligheten att bevisa guds existens och religiösa upplevelsers förhållande till vetenskap och vetande.
03.5 Politiskfilosofi - Detta är det filosofiska studiet av grundläggande frågor kring stat, styrelseskick, politik, frihet, jämlikhet, rättvisa, egendom, rättigheter, samt lagar och upprätthållandet av dem, vad de är samt varför och om de behövs.
03.6 Värdeteori - Detta är en gren inom filosofin som studerar värdens natur, vad vi uttrycker med värdeomdömen och huruvida dessa värden är objektiva eller subjektiva, m.m.
03.7 Handlingsteori - Detta är den del av filosofin där man studerar olika teorier för de processer som ligger bakom avsiktliga handlingar och rörelser.

04 Filosofer - En filosof är en person som ägnar sig åt filosofi. I denna forumgrupp kan vi diskutera om både välkända och mindre kända filosofer.

Bok- & filmtips - Har du läst en bra bok om filosofi eller sett en intressant filosofisk film? Då är du välkommen att tipsa oss andra om dessa.

Medlemspresentationer - Här kan alla medlemmar skriva en kort eller lång presentation av sig själva.

OT - Off Topic - Här pratar vi om sådant som inte har med filosofi att göra.

Om sajten - Har du frågor, tips, mm som har med sajten att göra så är du välkommen att ta upp det i denna forumgrupp. Här kommer även information som har med sajten att göra att tas upp.

Om iFokus - Här kan du ställa frågor om iFokus i allmänhet och här kommer information som rör hela iFokus att tas upp.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2009-04-15, 18:29
#1

Ska jag vara helt ärlig så kommer nog denna guide att bli flitigt använd av mig själv så här i början innan jag har fått lite bättre koll på vad som är vad Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Veyla
2009-04-15, 19:25
#2

Det är en smart idé.

Citronmeliss
2009-04-15, 21:55
#3

Forumguiden lär behövas, i alla fall för mig.

Det känns inte helt självklart var olika inlägg ska läggasSkäms

//Citronmeliss - Psykologi iFokus
---------------------------------------------------------------
Det bästa och vackraste kan inte ses eller höras 
utan måste kännas med ditt hjärta

AnneN
2009-04-15, 21:57
#4

#3 med tanke på att filosofi är ett brett ämne där de olika delarna ofta flyter ihop så är det inte alls konstigt om det inte alltid känns solklart vart inläggen ska.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen