Etikett05-filosofer
Läst 5458 ggr
Maja
2009-06-04, 16:55

Veckans filosof: Xenophanes

Xenophanes levde omkring 570-480 f.Kr. och var grundaren av den eleatiska skolan inom filosofin.

Man räknar med att Xenophanes föddes omkring år 570 före Kristus i Colophon. Det är väldigt svårt att fastslå ett exakt födelseår, dels eftersom man inte hade en fungerade kalender och dels eftersom man har dolt mycket av Xenophanes liv. Som ung flyttade han till Sicilien där han arbetade med att recitera verser vid domstolen i Hiero som han hade skrivit för att kritisera läran om gudarnas uppkomst.

Efter ett tag flyttade han till Magna Graecia på det grekiska fastlandet för att verka som filosof. Där blev han en hyllad lärare bland pythagoréerna eftersom han undervisade på ett mer frimodigt sätt än de andra lärarna. Han introducerade sina egna åsikter och tankar kring de andra stora filosoferna och kritiserade dessa.

Xenophanes kritiserade i första hand månggudadyrkan som bland annat Homeros och Hesiodos stod för. Han tyckte inte att man skulle förmänskliga gudarna och anse att de kunde begå misstag som människan kunde. Dessutom var det fel att tro att det fanns många gudar som såg ut som vi gjorde, speciellt eftersom folket formade sina egna gudar efter hur de själva såg ut. Svarta människor såg svarta gudar, korta människor såg korta gudar, blonda människor såg blonda gudar och så vidare. Han ställde gudarna mot varandra och menade att det bara fanns en riktig gud och att alla andra bara var påhitt.

Han menade även att det aldrig hade funnits en tid då ingenting hade existerat eftersom det då aldrig skulle ha kunnat existera någonting efter det heller. Allting som finns har alltid existerat i någon form, även om saker har utvecklats.

Namnlöst.jpg

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Xenophanes
Bild: http://www.pixelio.de/ (fotograf: Gerd Altmann)

Med vänlig hälsning,
Maja
Sajtvärd på Islandshäst iFokus
Medarbetare på Ridsport iFokus

AnneN
2009-06-04, 17:45
#1

Tack för en mycket intressant artikel

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen