Etikett026-medvetandefilosofi-kognitionsvetenskap
Läst 5172 ggr
Moonwing
2011-06-19, 15:18

"Min väns fiende är min..."

Fritz Heider´s balans teori.

"min väns vän är min vän

min väns fiende är min fiende

min fiendes vän är min fiende

min fiendes fiende är min vän"

Fritz Heider 1958

Är detta något som styrs (undermedvetet) av vår inre strävan efter just balans i vår tillvaro,  hur mycket är vi tex beredda att "offra" för den?

..eller kan en del personligheter sätta sig över teorin och hantera ovanstående på ett ojektivare sätt, och i såfall vad får det för följder i vårt kollektiva rum?

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Farwuq
2011-06-19, 18:53
#1

Mja…

Den där teorin kan jag inte svälja. I mina ögon är den tramsig.

"..eller kan en del personligheter sätta sig över teorin och hantera ovanstående på ett ojektivare sätt, och i såfall vad får det för följder i vårt kollektiva rum?"

Om min vän har en antagonist så kan mycket väl denne vara min vän.

Det jag gör i så fall, är att jag medlar dem emellan, så de själva kan lösa sin konflikt.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Moonwing
2011-06-19, 20:18
#2

Visst är det intressant hur vi fungerar!

Vad gör du om valet inte ligger så givet i dina händer?..om vi förenklar det genom att säga att din vän kräver att du är ovän med hans vän? (grupptryck)

En självklar (för en del) sak är tex en arbetsplats, sitt kompani osv.

Utgå ifrån att "domino-effekten" av att dina "vänner" tex slutade hjälpa dig, eller tog avstånd, då..är det värt priset?

Anser du din egen mentala inre frid är viktigare, eller handlar du på "grott-nivå"? "Man biter inte handen som föder en..", heter det ju..

..är du ute i Sahara kanske situationen är en annan..dock kommer resultatet alltid vara densamma ..i längden.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

SharonTate
2011-06-20, 22:18
#3

Jag tror att det kan ha lite med att man litar på sin vän såpass mycket att man indirekt antar att vännens vän är en bra människa.

Sedan är det självklart mycket ifrån person till person, om man är en sådan som vill lära känna personen, veta mer om den innan man vill klassa den som en vän, eller tvärtemot.

rore
2011-06-21, 07:04
#4

#0

Jag tror att detta beteende är ner ärvt (inlärt) från generationerna före oss. Skydda det som står en nära och min fiendes vän blir där även "min" fiende.'

För att vi många gånger inte förmår se längre.

Men att dessa regler ändras beroende hur stort hotet/faran är.

 Vad gör vi människor för att inte klara vår egen livhanke?? Även om tanken är obekväm att titta på, så kan jag inte låta bli att skriva det.Obestämd

🌊Det förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom 🌈

Aldebaran
2011-06-22, 10:05
#5

Intressant läsning i denna tråd… Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Moonwing
2011-06-22, 12:50
#6

Enl. Heider så är människor är beredda att ändra sina attityder och åsikter för att kunna uppnå kognitiv konsonans eller jämvikt.

vilket får teorin att stämma..Flört

Men tröskeln för hur snabba vi är i i sådana sammanhang beror på en mängd faktorer. Mest talande för alla sådana teorier är att många ligger till grund för tex många utbildningar, i förlängningen kan man säga att vårt kollektiva tänkande påverkas starkt av vad beteendevetare kommit fram till.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Howliten
2011-06-22, 21:43
#7

Hmm jag tror det faktiskt är så. I föreningar tex händer det ibland, tycker jag i alla fall, att det bildas fraktioner och en del pendlar mellan dem fram och tillbaka beroende på vilken sida som vunnit den senaste striden. Sett det hos en av mina arbetsgivare. 200 anställda och det var inte överallt. Berodde mycket på vem som var arbetsledare.

Kan man det där spelet och uttnyttjar det så kan man styra en ganska stor grupp människor. Mycket bygger på rädsla och rang.

Däremot har jag vänner som inte gillar varandra. De tolerarar varandra och är artiga och belevade båda två när de träffas. Kanske man kan kalla det "att uppföra sig". Flört
Trist med vänner som inte gillar varandra? Jepp. 
Det är inte det att de har något otalt med varandra (inte som de känner till i detta liv i alla fall), de bara inte föredrar varandra. Sedan har de en gemensam vän, MIG då. Jag gillar båda. Ingen av dem har krävt något ställningstagande från mig. Men så är de inte ovänner.

Så Heiders teori både håller och spricker. Funderade på om det berodde på "närhet". Vänner är närmare hjärtat än en arbetsplats kamrater. Men jag tror inte den tanken håller.

min väns vän är min vän
(det stämmer ju, vi gillar ju samma person så vi har ju trots allt något gemensamt men det betyder inte att vi gillar varandra och är vänner)

min väns fiende är min fiende (hmm, om någon vill min vän illa så kan det ju egentligen inte vara en vän till mig… fast det kanske är en gammal kär vän… hur blir det då?)

min fiendes vän är min fiende (om jag har en fiende så måste ju hans/hennes bundsförvant vara emot mig också…logiskt tycks det men kan jag vara säker på det? Det kanske bara är så i min fantasi)

min fiendes fiende är min vän (Bara för att någon är emot någon som jag också är emot behöver inte betyda att vi är kompisar, kan ju vara min näst värsta fiende som då ändå bara är en fiende men en "vän" för stunden)

Läst slutet på mitt inlägg här ovan och gjort det så många gånger nu så att det bara går runt i skallen. Svaret på alltihop blir ju hur veligt som helst varje gång. Det är både ock. Sant och falskt. Rätt och fel.

Nu lägger jag ner. Det är nästan tropisk värme här ner i Åhus. Men nu kom det förlösande regnet… synd det inte kan "regna" lite förlösande i min hjärna oxå… Flört

Jag är glad. Är du?

Moonwing
2011-06-22, 23:43
#8

Hmmm..ja, visst känns det rörigt, Howliten!..en Loppa kan inte bete sig som en Häst, hur gärna han "vill", så sätter loppans fysiska och mentala gränser stopp för honom..

Människor har naturligtvis "samma" förutsättningar enl. sin naturs möjligheter och förmågor. Hur mentalt begåvade vi är finns fysiska/mentala begränsningar kvar och så länge vi lever tillsammans med andra människor är vi "medberoende" av allt de gör och påverkan utifrån.

Vi har alltså inte bara oss själva att utgå ifrån, det är därför livet är en sådan utmaning, vi slits emellan "himmel och jord"…

Beteende påverkas starkt av våra gener, även om vi "vill" göra något annat..-gör vi oftast det som är bäst för oss själva… och/eller  kollektivet, allt beroende på situation och förmåga. Det som slår mig med denna teorin, är att människor enl. H. skulle ha en tendens att hellre göra "våld på sig själva", än sas "bryta sig ur kollektivet och rädda sitt eget skinn" pga av henns rädsla för att känna utanförskap (som du själv beskriver).

Detta skulle ju betyda att vi fungerar som en enhet, tex Bin i naturen. I sin tur skulle det ju betyda att människan inte alls uppträder så egoistiskt som vi ibland menar, tar hon tex till sig att krig skulle gynna henne och kollektivet, så "ställer hon upp"-en farlig kunskap om beteende som ju också missbrukas.

Naturligtvis finns motsatsen, om hon tror fred är lösningen "för sig och  massan", så gör hon allt för "den saken"! Idag tror ju tom en del att krig är nödvändigt för fred, allt för kollektivets skull..Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Upp till toppen