01 ALLMÄNT

En värld utan lögner

2010-08-20 04:33 #0 av: [Franko]

Hur tror ni världen skulle se ut ifall ingen i hela världen kunde ljuga? Skulle det va bättre eller sämre eller lika bra kanske. Hur skulle det va tror ni?

Anmäl
2010-08-20 14:41 #1 av: Jane-Lyzell

FantastisktSkrattande

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2010-08-20 16:48 #2 av: rolnor

En fråga; Gäller det även att inte kunna ljuga för sej själv, att inte ha det undermedvetna?

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-20 19:36 #3 av: Maria

TveksamtObestämd Detta måste jag fundera på

/Maria

 

Anmäl
2010-08-21 15:54 #4 av: Ijin

Ha, inte en chans...

Människor ljuger om mycket. Bland annat för att komma överrens med andra människor, och inte skapa problem. Jag menar, mer än en gång i mitt liv har det varit tanken "Dra åt helvete din *************" och munnen sa: Det är ingen fara:)

Man måste ljuga. Man gör det i stort sätt varje dag, och det är nödvändigt för att många individer ska kunna fungera tillsammans.

Anmäl
2010-08-22 00:36 #5 av: [Franko]

INGEN som kan ljuga, alla kan bara vara ärliga, finns inget val.  Känslorna, sättet man är på & minspel och ord är ärliga. Man kan inte ens ljuga för sig själv. (jag vet att det aldrig kommer bli så. Kan inte bli så i verkligheten.  Jag undrar bara...) Hur skulle världen se ut ? 

Anmäl
2010-08-22 00:38 #6 av: Ijin

#5 Kaos. Folk dödar varandra. Anarki. Det funkar helt enkelt inte. Det är därför vi kan ljuga.

Anmäl
2010-08-22 10:58 #7 av: Maria

Det skulle förmodligen bli en märklig värld.

Alla lögner är ju inte av ondo. Vi drar vita lögner, ljuger ibland för att skydda och vi ljuger för oss själva och förtränger obehagligheter.

Det skulle i princip innebära att man kunde läsa varandras tankar och man skulle inte kunna behålla någon för sig själv.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-22 15:49 #8 av: rolnor

#5 Det var väl en film som hette "Liar Liar" med Jim Carrey som spelade en advokat som inte kunde ljuga under 24 timmar, riktigt kul..Glad

Jag skulle gärna se ett experiment med människor som inte kan ljuga, men jag undrar hur det skulle sluta, mycket intressant. Förvånad

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-25 21:19 #9 av: [Franko]

#8 Ja det är ju en rolig film.Glad  I den filmen så verkar det iallafall inte vara så lyckat att inte kunna ljuga. Fast där är det ju bara en person som inte kan det. Ifall ingen kunde ljuga så skulle det nog se annorlunda ut.

#7 Nä alla lögner är ju inte av ondo.

Ja.. Tex man ljuger för att skona andra, man ljuger om att man inte har gjort ett brott, man ljuger om sina känslor för andra tex att man känner sig svag liten sårad rädd och visar sig istället macho tuff o farlig, man ljuger för barn för att lära dom saker, man ljuger vart man har gömt sina pengar kanske, länder planerar kanske att bomba nåt annat land o sånt hålls ju hemligt, man säger inte allting till alla, folk kör små manipulationstrick på varran helatiden o det är inte bara av elakhet osv (kommer inte på mer just nu men..)

Altså borde det ju bli varken sämre eller bättre ifall vi inte kunde ljuga resonerar jag. Det skulle nog va en helt okej värld. (Men det kommer aldrig att bli så ..för lycka till att få ALLA att aldrig ljuga. )

 

Anmäl
2010-08-25 21:22 #10 av: Maria

#9 Jag tror faktiskt inte den världen där ingen kan ljuga skulle vara så bra. Det förutsätter att människor är goda alltigenom och det är vi ju inte eller...?Obestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-08-25 21:42 #11 av: [Franko]

Men lögn är ju både gott & ont! Det sa ju du också.

 

Anmäl
2010-08-25 21:44 #12 av: Maria

Jo jag sa det, men människan är ju inte enbart god och det tror jag är en förutsättning för en bra värld om man inte kan ljuga.

Därför behövs lögner bl.a för att dölja våra brister kanskeObestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-08-25 22:48 #13 av: Ijin

Du behöver ljuga för att dölja var du te.x. gömmer dina pengar. Att inte berätta något är en typ av lögn det med. Mänsklighetens natur försvinner inte för att lögner gör det?

Jag skulle då inte vilja spotta ut mitt konto nr, lösenord osv till någon som frågar efter det.

Ljuga är dessutom någonting som behövs, som jag sa innan, för att få den sociala strukturen att fungera...

 

Anmäl
2010-08-26 00:41 #14 av: LenaR

Jag tycker det här var en jättespännande fråga. Och jag har jättesvårt att föreställa mig en värld där inga lögner finns.

Men man får väl spåna lite?

Brott skulle bli svårare, för alla brottslingar skulle genast erkänna alla stölder och mord och annat. Faktiskt skulle de, om man frågade, tala om ifall de tänkte råna en eller köra bilen onyktra. Så man skulle ha lättare att stoppa dem.

Dessutom, om man inte kan ljuga för sig själv, då kan man inte bedra sig själv med såna lögner som "Han är så rik, och jag är så fattig, det gör inget om jag stjäl hans klocka." En hel del kriminalitet skulle försvinna. Bara de som inte ljuger för sig själv om sina omoraliska gärningar skulle kunna fortsätta med dem. De kanske är värsta sorten, men ändå...

På minussidan skulle alla förhållanden bli svårare. Om man inte vill höra att jeansen är för små får man låta bli att fråga. Vi skulle såra varandra mycket mer, på onödiga sätt.

Och samtidigt skulle vi också befria varandra. Om din kompis har en osmickrande frisyr, då vinner h*n på att du talar om det. H*n kan ändra frisyr och bli snyggare. Den som satsar blod och svett och tårar på en karriär som skådespelare fast de saknar talang skulle genast få veta det, och kunna välja om till något som kunde berika deras liv i stället för att förstöra det.

Ju mer jag tänker på det, desto vettigare verkar det. En värld utan lögner? Jag är med!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-26 15:52 #15 av: rolnor

Jag undrar hur det skulle bli med vårt undermedvetna, det är ju en form av självbedrägeri, det skulle nog bli ganska kaotiskt om detta slutade att fungera...

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-26 16:26 #16 av: LenaR

#15 Varför skulle det undermedvetna sluta fungera? Jag tror inte jag delar din syn på vad det undermedvetna är. Det undermedvetna rymmer ju - allt? Allt som finns. Även vårt medvetande är en del av det undermedvetna. Jag förstår att du har en annan syn på saken?

Som jag förstått det hela, så tog Freud den judiska mytologin och satte ett nytt namn på gud. Det undermedvetna är allomfattande, allsmäktigt och allvetande, helt analogt med den immanenta guden.

Sen finns det en del som inte stämmer, mest för att den monoteistiska guden också är en transcendent gud. Vad Freud gjorde - fortfarande som jag ser det hela - var att lossa den transcendenta guden från den immanenta. Transcendensen hör till det medvetna, immanensen är det undermedvetna.

Inser nu att jag lämnat ämnet, men jag låter det stå ändå, bara för att jag gärna diskuterar. Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-26 18:19 #17 av: rolnor

Jag syftar på den del av vårt undermedvetna som vi förtränger, dom känslor vi inte vill erkänna eller vår förvrängning av bilden av människor och omvärlden. Jag är inte insatt i Freud på det sätt som du är, har läst en del senare böcker om objektrelatonsteori. Det nya viktiga (som jag ser det) med Freuds forskning av människors medvetande var just upptäckten att vi kan blunda för sånt som är för jobbigt, OCH han riktade också denna insikt mot sej själv, att även han hade ett undermedvetet.Glad

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-27 21:57 #18 av: [Franko]

#13  Vad är människans natur? Är det någon som verkligen VET vad det är ?

I våran inte så ärliga värld skulle inte jag heller vilja spotta ut mitt kontonummer till folk.                             Men det finns ju tex personer som "bara måste"/ "kan inte låta bli" att pysa ur sig vad ful du är till nån som den tycker är ful, den bara MÅSTE va ÄRLIG.  Kan inte hålla det inom sig längre.

Så i den totalt ärliga världen borde det ju alltså va så att varenda en "bara måste" / "kan inte låta bli" tex att nån gång pysa ur sig sitt kontonummer. 

Men det är ingen fara, man kan va lugn,  för det skulle också ganska fort gå & få fast nån om den tar dina pengar, ryktet skulle sprida sig snabbt om vem som hade tagit dom.

 

#14 Nä vad härligt att NÅGON  följer med mig. ..Du verkar tänka som jag om det här ser jag. Glad

 

#15 Kaotiskt om det slutade fungera.   jag tror självbedrägeri har både posetiva o negativa sidor, och därför så borde det ju både bli posetiv & negativ förändring om självbedrägeriet inte fanns tror jag.  Man skulle ju tex ha öppna ögon & därför kunna ta tag i saker, men det skulle kanske samtidigt tyngja ner en ganska mycket. (?)     

 

Anmäl
2010-08-27 22:11 #19 av: LenaR

Att man kan säga "sanningen" betyder ju inte att man måste göra det. Man kan ju utan att ljuga göra en avvägning - är G betjänt av att jag talar om att frisyren är ful, eller är det bara sårande?

Måste man besvara alla frågor i en värld utan lögner?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-28 00:49 #20 av: cirrun

vi kommunicerar och läser varandra på många olika sätt:

'kropppspråket' säger mer än vi är medvetna om

- vi blir avslöjade vare vi vill eller inte detCool, alltså sanningen kommer fram för den som har förmågan att betrakta rätt

(hur det skulle se ut med  heltgenom ärliga kropparObestämd)

Anmäl
2010-08-28 05:12 #21 av: [Franko]

#19 Hm...   Alltså man kan ju hålla munnen stängd, men det blir nog väldigt svårt  att hålla det inne ifall nån frågade. man skulle typ få telpa igen munnen eller gå därifrån ganska snabbt för att det inte ska råka hoppa ut nåt. Tänk er tex Jim Carrey i filmen "Liar liar". Tex Han fes i en hiss full med människor,alla stog o höll för näsan,  "It was me" slängde han motvilligt ur sig. Helatin var det saker han bara MÅSTE slänga ur sig. Kanske skulle det va så?  Det skule nog bli svårt att hålla tyst somsagt. Men även om man lyckas hålla munnen stängd så ljuger ju inte ansiktsuttrycket eller kroppsspråket...så det skulle nog gå o lista ut saker ganska lätt ändå. Frågan då är bara HUR LÄNGE skulle man kunna hålla helt  tyst om nåt? Obestämd

 

#20 Så du menar igentligen lever vi redan i den där ärliga världen, att det bara är med orden vi ljuger egentligen ?  Men det finns väl folk som åtminstone FÖRSÖKER ljuga med kroppsspråket. Och man KAN nog lyckas lura andra ibland  Obestämd         Har du aldrig kännt dig lurad eller ljugen för?

Anmäl
2010-08-28 14:37 #22 av: Ijin

#18 Jag vet faktiskt rätt bra hur människans natur är. Det är bara titta tillbaka, och se hur man är. Eller hur människor agerar idag...

Anmäl
2010-08-28 15:28 #23 av: LenaR

#22 Det finns både gott och ont i vår natur. Skulle något i vår natur förändras av att man inte kunde ljuga? Ditt kontonummer (för att låna ditt exempel) skulle vara lika tryggt hos mig vare sig vi kunde eller inte kunde ljuga.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-28 16:23 #24 av: Ijin

#23 Sant. Men grejen är att om vi helt plötsligt inte skulle kunna ljuga en dag skulle det skapa stora problem.. Man säger saker osv.

Men om det vore så att vi hade varit så från första början hade det varit en annan historia. Men då hade vi inte haft den här sociala strukturen...

Och ja:) Mitt konto nummer skulle antagligen vara säker i dina händer, men inte i allas händer...

Människans natur är faktiskt helt baserad på att vara egocentrisk.. Vi vill göra saker för oss själv, vi älskar, och vi samarbetar för att vi själva vinner mer på det än att köra eget race... Te.x. så skyddar man och älskar man sina barn för att ens egen genetiska kod ska föras vidare. Alla livsformer är baserade på det:) Även om mänskligheten kanske inte kommer vara så för alltid så är det så nu, och det ställer till det.

Anmäl
2010-08-28 16:47 #25 av: LenaR

Jag håller med om att själviskheten är en del av oss. Men den får oss ju att göra goda handlingar, precis som du är inne på.

Om jag är ger bort en present och ser hur glad mottagaren blir, så blir jag ju lika glad. Det är inte svårt att se generositet som en genomsjälvisk handling - jag är generös för att det gör MIG glad att vara generös. Men det betyder ju att min själviskhet är bra för min omgivning. SkrattandeSkrattandeSkrattande

Visst skulle det bli problem om man helt plötsligt inte kunde ljuga, men jag kan se vinster med det också.

Kanske skulle det vara värre för sociala människor, och lättare för mer introverta individer? Kallpratar man inte mycket behöver man inte ljuga särskilt mycket heller... Om förmågan att ljuga försvann skulle kanske fler människor bli inåtvända?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-28 17:24 #26 av: AnneN

Jag tror jag skulle föredra en värld fri från lögner, heldre sanningar som kanske kan såra än lögner som gör att man inte vet om man kan lita på folk.

Hade vi inte blivit matade med lögner från barnsben så tror jag att vi skulle vara mycket bättre på att hantera sanningen.

Att inte kunna ljuga behöver inte betyda att man inte kan välja att vara tyst, man behöver inte säga allt man tycker och tänker, bara det att det man säger ska vara 100% ärligt.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-08-28 18:21 #27 av: Ijin

Själv så föredrar jag en värld där man använder vita lögner, som har samma effekt som en sanning, utan att såra individen.

Sen tror jag nog att sunt förnuft är bra. Jag menar, under ett bankrån tror jag nog att jag vill ljuga och säga att jag inte planerar att fly;)

Bankrånare kommer ju finnas ändå. Visst, dom kommer ju vara ärliga och säga att man ska råna en bank, men bara om man frågar. Och jag frågar inte direkt så ofta om någon ska råna en bank, eller om man ska göra något annat brott...

Och icke stabila människor kommer det ju alltid att finnas. 
Jag tycker inte om att behöva säga exakt vad jag tycker om saker. Jag ser världen på ett helt annat sätt än vad alla andra gör, och har ofta en helt annan syn på hur saker ska hanteras, vad man ska säga och hur man ska bete sig, men jag säger för det mesta inte det eftersom att det kan vara svårt och tungt för andra att höra det. Sen är det inte säkert att dom förstår ändå.

Sen kan vi ju tänka på vad en lögn är. Det är inte direkt så att du vet själv vad som är sant och vad som är en lögn, det är ju intryck och information som styr det... Det som är sant för dig behöver ju inte alltid vara sant för någon annan, eller hur? Religon är ju ett exempel på det, jag tror att människor härstammar från aporna, medan någon med te.x. en kristen syn på det hela kommer säga att gud skapade jorden. Det finns alltså många sanningar och perspektiv på det hela...

#25 Jo, precis:)

 

Anmäl
2010-08-28 18:44 #28 av: LenaR

#26 Jag håller innerligen med.

#27 Det kanske ligger något i vad Anne säger - om vi inte var så matade med lögner skulle vi hantera sanningen bättre.

Jag skulle nog också ljuga om jag blev kidnappad vid ett bankrån. Och om man råkar ut för psykopater eller galningar vill man nog gärna ljuga. Men det kan ju bero på att vi är vana att ta till lögn?

Att sanningen är subjektiv tycker jag gör det ännu lättare att tala sanning. Jag måste inte hålla med om vad K säger, för jag måste inte dela K's åsikter. Därför behöver jag inte bli sårad eller tyngd av K's sanningar.

Man måste nog vara starkare i en värld utan lögner. Det går inte att gömma sig i majoriteten om man måste stå för sina åsikter. Men det räknar jag som en fördel!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-28 20:16 #29 av: rolnor

#28 Exakt, sanningen mot sej själv och andra skulle var oerhört krävande, men säkerligen givande. Dom här exemplen med bankrånare etc. tycker jag är en väldigt liten del av "vardagsljugandet" som är så omfattande, framförallt mot oss själva i både ord och bild.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-28 20:58 #30 av: Ijin

En rånare tenderar att döda dem som planerar att rymma. Du är alltså död då. Ljuga finns för att du ska kunna leva. Det är en överlevnadsinstinkt. Om du vet att du dör av att säga sanningen, då ljuger du. Om du då inte kan göra det, då dör du - ett stort hål i argumentet...

Jag står för mina åsikter, och jag står väldigt ofta ensam med dom. Jag bryr mig inte om vad andra tycker om mig - jag är nämligen sann mot mig själv.

Dessutom kan du inte tala sanning om du inte vet hur man ljuger.. för hur vet du då vad som är sant? En värld där människor inte kan ljuga, så kan dom inte veta vad som är sant och vad som egentligen är lögn..

Inte helt säker på att alla följde med i vad jag sa i förra inlägget...

 

Anmäl
2010-08-28 22:53 #31 av: LenaR

#30 Det där sista är jag inte alls med på. Varför kan man inte veta vad som är sant om man inte kan säga något som är osant?

 

Jag spånar vidare. Bankrånare räknar nog med att deras offer vill rymma. Så de beväpnar sig och planerar för att ingen ska kunna larma polisen innan de försvunnit. Jag kan inte se att det gör någon skillnad om man talar om att man vill fly eller om man ljuger och säger att man fogar sig. Är man inte lika mycket i deras våld i vilket fall?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-29 01:54 #32 av: rolnor

Jag tycker att "rånarspåret" är en utvikning, det är för smalt.

Tänk om vi måste vara den vi är för varandra, att inte kunna dölja något, inte ens för våra barn, vi bär ju både på hat och kärlek inom oss, vilket skulle vinna till slut, eller skulle det bli potatismos av alltihop??

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-29 02:44 #33 av: LenaR

Vi kanske skulle bli ännu mer tvungna att bry oss om varandra eftersom det blev så uppenbart vem som inte brydde sig?

Fler och fler fördelar! Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-29 06:15 #34 av: Ijin

O ja, för alla vill höra "tyvärr gumman, men du var en olycka som hände" istället för "vi älskar dig gumman"...

Jag tror inte på konceptet. Människor ljuger för att dom ska kunna leva med varandra, och kommer inte klara av att göra det annars. Förstå vilket krig det te.x. skulle bli i sverige om SD sa precis det dom tyckte om invandrarna? Jäklar, gatorna skulle bli fulla med blod...

Man ljuger. Man lever. Man talar sanning. Alla är delar av livet, och det skulle vara ofullständigt utan dom.

#31 Personligen så tror jag inte att du vet hur många bankrånare är, eller dom flesta... Jag har en väldigt bra kontakt(min far, som är polis) som har en bra bild av det.

Jag tycker verkligen om den syn ni har på människor, hur mycket hopp ni har till dom, jag har tyvärr blivit motbevisad för många gånger för att ha det hoppet. Jag går på fakta. Endast fakta.

#32 Det vet ingen, det beror på person till person. Olika människor använder sitt ego på olika vis.

Men hur som helst, visst *** skulle en värld utan lögner fungera. Men det skulle bli kaos ett tag. Och jag skulle inte vilja leva i den. Jag förstår behovet av lögner. Jag vill te.x. inte få sparken från jobbet för att jag säger rakt ut vad jag tycker om chefens ledande. Skitstövlar kommer ju finnas även om man inte kan ljuga. I alla dess former. Lögner gör det möjligt att faktiskt stå ut med dom.

Anmäl
2010-08-29 12:17 #35 av: LenaR

Personligen så tror jag inte att du vet hur många bankrånare är

När jag funderade över ditt exempel föreställde jag mig bankrånare av psykopattypen, som kommer tungt beväpnade och redo att döda. Vad gör det för skillnad om du ljuger eller talar sanning? Flyr du är du lika död.

Sen håller jag med Rolnop om att bankrånandet känns som ett sidospår. Det har inte mycket att göra med hur vardan skulle fungera?

Jag tycker verkligen om den syn ni har på människor, hur mycket hopp ni har till dom, jag har tyvärr blivit motbevisad för många gånger för att ha det hoppet. Jag går på fakta. Endast fakta.

Vilka fakta? Menar du att din syn på mänskligheten är mer baserad på fakta än min? Det är den inte.

Och tyvärr ser jag inte mycket hopp för mänskligheten. Men - en sak som jag tycker skulle förädla vår sorgliga art, det vore om vi var ärligare mot varandra.

Att ljuga är att stjäla en liten bit av världen. Jag tycker inte man behöver vara så rädd för att säga sanningen, lögner gör nästan alltid värre skada än en sårande sanning. Det är min erfarenhet.

Skitstövlar kommer ju finnas även om man inte kan ljuga. I alla dess former. Lögner gör det möjligt att faktiskt stå ut med dom.

Jag kan bara säga att jag inte håller med. Jag har mycket lättare att stå ut med skitstövlar idag, när jag vågar säga ifrån och tala om hur de beter sig, jämfört när jag var ung och saknade pondus och bara kände mig som ett offer för dem.

 

För övrigt är det här en av mina favorittrådar på iFokus just nu. Tack alla som bidrar till den, jag har lärt mig en hel del!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-29 15:41 #36 av: Ijin

#35 Tror du missförstår. Dom vill ha kontroll, gisslan, om du ljuger om att du samarbetar så kommer du möjligen få tillfälle att rymma. Vore du ärlig då så får du problem...

Jag vet inte om din syn innehåller mer fakta än min. Det var inte det jag sa:) Jag bara beskrev hur jag lär mig.

Jag har inget problem att säga till skitstövlar heller. Men dom sitter i makten ibland, och det blir så att du förlorar mycket mer på att försöka göra något än att inte göra det. Tro mig, som ungdom nuförtiden är man ju inget annat än skit...

Ärlighet är inte samma sak som att tala sanning. Att vara ärlig är en helt annan sak. Att vara ärlig är jag mot mig själv och mina vänner, det är en viktig del. Men det betyder inte att det är en 100% sanning varje gång som man är ärlig? Du bäddar alltid in saker, oavsett om du säger att du är ärlig....

Vi har väl helt enkelt en skillnad i våra sätt att se på det hela:) Och tur det!

Anmäl
2010-08-29 16:47 #37 av: LenaR

#34 O ja, för alla vill höra "tyvärr gumman, men du var en olycka som hände" istället för "vi älskar dig gumman"...

Ja, tyvärr kan barn vara oönskade. Och de barnen får höra det av sina föräldrar, det är min sorgliga erfarenhet. Så vad skulle skillnaden bli i en värld utan lögner? Föräldrarna ljuger inte i den här världen heller.

Och om de ljög, barnet vet väl ändå om det är älskat eller inte? Så lögnen gör inget positivt för barnet, det är lika oälskat ändå.

 

#36 Okej, jag läste det du skrev som att du gick på fakta och allt annat var... flum? Det var ju bra att det inte var så du menade. Flört

Vi ser verkligen olika på saken. Jag håller t.ex med om att smygrasism i sd's stil skulle bli omöjlig, men jag tror inte det skulle bli upplopp på gatorna om de var ärliga med vad de ville uppnå. Varför skulle vi bli mer benägna att ta till knytnävarna för att vi talar sanning?

Du har rätt i att det finns skillnader mellan att vara ärlig och att tala sanning. Jag tror vi vinner mer än vi förlorar på att vara ärliga och sanningsenliga mot både vänner och främlingar.

Vi har väl helt enkelt en skillnad i våra sätt att se på det hela:) Och tur det!

Japp. Det är bra det! ^^


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-29 17:29 #38 av: Ijin

#37 Det är ju upplopp i te.x. tensta/rinkeby redan. Och det är innan alla börjar säga hur mycket dom hatar det osv... Det kommer definitivt smälla då... Människor är aggresiva mot saker som dom inte förstår... Och det är väl så det är.

Anmäl
2010-08-29 21:20 #39 av: rolnor

Ärlighet betyder väl att man är så sann som ens ovetskap tillåter, jag tjatar lite men jag tror att det riktigt stora vore om vi var helt sanna mot oss själva och andra, men jag tror också att  vissa av oss blundar för saker som vore farliga för oss själva och andra om vi släppte fram. En sak som skvallrar lite om det är ju allt underhållningsvåld; Varför är det så spännande med seriemördare t.ex. borde inte det mest vara deprimerande och tråkigt? Nej, vi tittar med intresse delvis för att vi alla har en potential (mer eller mindre) att utföra våldsdåd.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-29 23:51 #40 av: Ijin

#39 Spännande? Det är väl inget spännande med dom?

För att använda en seriemördare som exempel, och att han är ärlig mot sig själv och kommer fram till sanningen att han är bättre död än levande, jag då kommer antaligen personen i fråga att ta livet av sig?

Det finns två sidor av varje mynt, av varje handling, av varje känsla finns det två delar.

Alla kan utföra våldsdåd, och den som säger emot vet ingenting alls om hat eller att älska andra.

Anmäl
2010-08-30 17:43 #41 av: rolnor

Varför tittar vi på så mycket på film och serier om dom om vi inte tycker att det är intressant? Jag tycker att du uttrycker dej alldeles för tvärsäkert i den här diskussionen och det tycker jag minskar värdet på vårat meningsutbyte.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-30 18:41 #42 av: Ijin

#41 Så jag måste tveka på mina argument för att ni ska kunna putta in något? I så fall är det väl ni som har bristande tro på era egna argument..? Jag tycker att dom andra har fått säga sitt utan några problem alls. Jag har inte klonkat på deras syn på det hela, det är ju deras syn och inte min egen. Jag ska dock inte behöva sluta argumentera för att någon annan ska få rätt, då kan jag lika gärna sluta tänka? Jag tittar inte speciellt mycket på film och serier som har med massmördare att göra. Brukar finna kriminalare jäkligt tråkiga.

Jag är tvärsäker på min sak. Skulle det bli omöjligt att ljuga just nu, i denna stund skulle en väldigt stor mängd människor dö eller skadas, för att vi ljuger för att upprätthålla en något förståndig situation.

Anmäl
2010-08-30 18:57 #43 av: LenaR

Ijin, våldsbrott förekommer, jag tror inte jag har påstått något annat. Men varför skulle våldsbrotten bli värre? Skulle du bli mer benägen att klubba ner meningsmotståndare om de eller du inte kunde ljuga? Det skulle definitivt INTE jag.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 19:07 #44 av: Ijin

#43 För att just nu i sverige finns det en väldigt stor mängd människor som är rädda för invandrare, men som hanterar det genom att ljuga för sig själv och för andra. För att försöka få borta Hat/rädsla.

I rinkeby är det ostabilt som det är, och om folk var ärliga med att dom hatade människor där skulle det bli kalabalik...

Det är inte våldsbrotten, utan hatbrott som skulle blomma, och du visar ditt hat för det nytt hat. Därför ljuger man och visar det inte om man vill att det ska försvinna.

Jag vet att du inte skulle det:) Men tyvärr är inte alla människor som du...

Men en annan sak slog mig just... Djur då, kommer dom också inte kunna ljuga? Och blommor(Jo, det finns dom som lurar andra genom att blomma te.x. på ett speciellt sätt, och det är ju att ljuga?)

Ser fram emot fler svar:)

 

Anmäl
2010-08-30 19:23 #45 av: LenaR

#44 Jag kan bara säga att jag inte håller med. Och jag förstår inte hur du kommer till den slutsatsen, att hat skulle bli vanligare. Lika gärna, lika mycket, skulle kärlek bli vanligare, för du kan lika lite dölja att du älskar någon.

Även om hämningar skulle försvinna - varför de nu skullle göra det, om man inte ser hämningar som en form av osanning? - så vägs våld mot andra impulser. Mot omtanke om människor som gör att man inte vill skada någon. Mot rädsla för hämnd eller bestraffning som gör att man inte vågar gripa till våld.

 

Det var intressant med parallellerna till naturen. Jag måste nog fundera mer på det. Jag vet vad Ijin menar, blommor som lockar insekter genom att se ut som de är fulla med nektar fast de inte är det. Eller köttätande växter, ännu värre!

Men ljuger gör de väl inte? Jag tänker påstå att för att det ska vara en lögn så måste lögnen vara medveten. Och då faller nästan allt utom människans förmåga att ljuga.

#41 Det kan vara retsamt med tvärsäkra påståenden, men det viktigste tycker jag är att man läser andras inlägg. Det gör Ijin, det märks. Så för mig får han gärna behålla sitt övermod. Tungan ute Flört


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 19:32 #46 av: rolnor

Jag gillar att mötas halvvägs och jag försöker förstå andras argument innan jag ger ett svar, men som du själv konstaterat, vi är alla oliknande.

Kanske är det två olika diskussioner huruvida vi talar osanning medvetet eller omedvetet?

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-30 20:16 #47 av: Ijin

#45 nej! Gud nej, hat skulle inte bli vanligare, jag bara säger att det skulle bli en väldigt chock för folk om det skulle hände nu, som nu på en gång!

Jag menar, en vanlig svensson i dag är en människa som är väldigt osäker... Att höra andra säga att dom inte gillar han kan trigga hat, eftersom det är lättare att döma andra än vad det är att döma sig själv..

En illusion är en lögn:) Om en stekel låtsas vara ett bi, ljuger den:)

Den skickar ett falskt budskap, och då ljuger man... Definitionen på lögn är inte bara att man säger något helt motsatt, utan att man tummar på kanterna...

Jag ser inte varför väldigt många tar lögner som något bara människor gör, naturen själv gör det:)

Men medvetet eller inte, så är det en lögn, men det beror på vilket perspektiv man har på saker, och gränserna mellan är väldigt luddiga..

Allt vi människor har gjort är att kopiera naturen...:)

Anmäl
2010-08-30 20:19 #48 av: LenaR

Vi behöver en definition av lögn.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 20:23 #49 av: Ijin

#48 Japp. En definition av lögn är svårt att hitta. Det är som en definition av kärleken... Alla känslor går in i varandra i kanterna, vilket gör det väldigt svårt...

Jag återkommer om jag får någon bra ide, men det känns lite som om det är torka i skallen på mig just nu:/

Anmäl
2010-08-30 20:31 #50 av: Maria

Denna tråden är jätteintressantGladmen jag har fortfarande svårt att tänka mig att en värld utan lögner skulle vara en bättre värld faktiskt.

Efter att ha läst alla era funderingar så håller jag nog med Ijin mest. Det här med naturen som jämförelse är spännande.

Däremot håller jag med rolnor när det gäller människans fascination av det bisarra och hemska. Själv är jag väldigt "dragen till" seriemord och annat äckligtFlört och det är jag inte ensam om tack och lov.

Men som sagt LenaR har säkert rätt i att vi får definiera ordet lögn för annars kanske vi inte pratar om samma sak...

/Maria

 

Anmäl
2010-08-30 20:51 #51 av: LenaR

Eller, ett förslag, så begränsar vi lögnen till att handla om våra mänskliga lögner. Det är iaf det som intresserar mig mest!

Jag kom på att ni har rätt, lögner måste inte vara medvetna. När man ljuger för sig själv är man knappast medveten om det, och vi kom ju överens om att de omedvetna lögnerna också skulle försvinna.

Vad säger ni om att begränsa våra spekulationer om ljugandet till människors lögner?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 20:58 #52 av: Ijin

#51 Människors medvetna eller omedvetna lögner:)?

Anmäl
2010-08-30 20:59 #53 av: LenaR

#50 Själv älskar jag Dexter. Tyst Och jag kan också vara väldigt fascinerad av människans mörka sidor. Våld finns i vårt psyke som en möjlighet, där är jag också helt enig med er andra. Jag kan bara inte se att våld skulle bli vanligare för att vi slutade ljuga.

#47 Visst skulle det bli en chock om vi en vacker dag vaknade och bara talade sanning, men om man tänker långsiktigt. Efter en period där man vant sig vid att det inte går att ljuga, eller när generationer vuxit upp utan lögner.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 21:00 #54 av: LenaR

#52 Både och!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 21:05 #55 av: Maria

#53 Nu hamnar jag OT men fick säsong 1 av Dexter (som jag aldrig har hört talas om tidigare) av sonen förra vecka och jag är helt såldOskyldig

Låt säga att man har ett utseende som är motbjudande på något sätt och man hela tiden fick höra detta utan några inlindningar eller snälla lögner.

Att trösta någon innebär många gånger små vita lögner och jag kan inte se att dessa skulle vara av ondo.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-30 21:05 #56 av: Ijin

#53 Dexter var lite intressant, faktiskt, men inte för det att han mördade människor, utan hur han var som människa, hur han såg på saker...

#54 Okej:)

Tror just jag fick en ide, men jag måste spåna lite först...

Anmäl
2010-08-30 21:29 #57 av: LenaR

#55 Blir man mindre motbjudande om någon ljuger om det? Jag vill hellre veta mina förutsättningar, ärligt och uppriktigt.

Det som stör mig med lögner, även vita, är att de används för att hålla en tillbaka.

Om jag ljuger och säger att X spelade Chopin jättefint kanske X lutar sig tillbaka och tycker att allt är gott. Och det kan ju vara trevligt! Men om jag säger att X kan göra det bättre, då kanske h*n övar mer i stället, och kommer fram till en lysande Chopin-tolkning. Och då har X lärt sig något, och publiken får en musikupplevelse i stället för tristess.

Bumbleboo, vill du ge något exempel på en god vit lögn, så jag får se om det inte går att omvandla den till en sanning utan att krossa någon!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-30 21:36 #58 av: Maria

Jag tror att man blir mindre motbjudande om man slipper att få höra sanningen om och om igen. Att hela tiden bli påmind kan bryta ner vem som helst.

Ett barn som t.ex målar en fruktansvärt ful tavla av en ko, eller vad som helst kan jag mycket väl ljuga för och säga att den är fin, har fina färger och så vidare. Jag skulle aldrig säga att den är riktigt ful, även om jag tyckte det, -men om du övar länge och väl så kanske du kan rita en ko som ser normal utFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-08-30 23:52 #59 av: [Franko]

#38  Människor är aggresiva mot saker som dom inte förstår          Ja människor BRUKAR va det. Men det är ju inget måste precis. Man är ju som man gör sig.    OCH Ifall nu alla var ärliga & raka istället så skulle det nog finnas mindre misstänksamhet och misstro och alltså mer förståelse . Då vet man.. den personen ÄR VERKLIGEN ärlig nu.

#39 "Vi alla skulle va massmördare ifall vi var ärliga mot oss själva". Är det  SÅ du tänker? 

Jag gillar skräckfilmer. Men jag ser ju inte BARA på skräckfilmer. Man ser ju också på romantiska filmer & komedier & utomjordigfilmer & självmordsfilmer. Och man kan se på filmer med pedofiler i, betyder det att man är egentligen en pedofil då? Om en massmördare ser på romantiska filmer då, det betyder väl i¨såfall att han ljuger för sig själv då när han inte är så romantisk utan är istället en massmördare. Eller så kanske man inte ser på film eller serier alls. Hur blir det med det där då? 

"Om man gillar skräckfilmer så är det för man egentligen är menad att vara massmördare". Lite överdrivet kanske?  Obestämd  Skrattande

Jag tror vi har potential till det. Men då menar jag nog inte POTENTIAL på samma sätt som du menar. Jag tänker att alla KAN göra våldsdåd. Det GÅR!   Men mördare har väl oxå potential i sig att inte va mördare. Alla har potential till att va lite mer som nån annan, man kan typ göra sig lite som man vill.  (Man ljuger inte för man gör sig som man vill ser jag det som).  Det som Lena sa våld vägs mot andra impulser. Mot omtanke om människor som gör att man inte vill skada någon. Mot rädsla för hämnd eller bestraffning som gör att man inte vågar gripa till våld... håller jag därför med om.

 #51 Vad säger ni om att begränsa våra spekulationer om ljugandet till människors lögner?         Okej!

Egentligen förstår jag inte ens hur det kan räknas som lögn om man inte ens vet om att det är lögn, om man inte viste om det en liten stund i början ens , hur kan det då va lögn? Det måste väl va avsiktligt för att va lögn?!

 

Anmäl
2010-08-31 00:09 #60 av: LenaR

#58

Jag provar en annan vinkel. Vem skulle påminna om någons motbjudande utseende? Någon som är elak. Och elaka människor är lika elaka vare sig de kan ljuga eller inte.

Vi ljuger ju inte bara av snälla anledningar. Är vi elaka kan vi lika gärna ljuga och säga att den som är attraktiv är motbjudande. Minst lika sårande som sanningen.

Så om det inte blir bättre av att vi inte kan ljuga om andras fulhet, så blir det heller inte sämre.

Och fortfarande är jag övertygad om att den motbjudande har en större chans att göra något åt sitt problem om h*n vet om det. Är det sårande? Ja. Men samtidigt finns plötsligt en möjlighet.

För min del skulle jag välja att höra sanningen, så jag kunde göra något åt saken.

 

Om barnteckningen, jag har haft barnkurser i konst och keramik, och då fick jag träning i att hitta positiva kvaliteter kan jag säga. Oskyldig Och jag ljög förstås ibland, för att vara uppmuntrande eller stöttande, men om jag inte hade kunnat ljuga hade jag inte blivit elak eller onödigt kritisk helt plötsligt. Jag hade kanske fokuserat ännu mer på vad barnet faktiskt åstadkom, för att hitta det som var bra.

Jag jämför ju inte barnets kossa med Picassos, utan med vad barnet ritade förra året. Så det går alltid att hitta något som är berömmande och sant. Att det sker en utveckling, att det är temperament i penseldragen, att det är väldigt kul med en mintgrön ko,...

Så lögner är bekväma i den situationen, men knappast nödvändiga?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-31 00:17 #61 av: LenaR

#59 Egentligen förstår jag inte ens hur det kan räknas som lögn om man inte ens vet om att det är lögn, om man inte viste om det en liten stund i början ens , hur kan det då va lögn? Det måste väl va avsiktligt för att va lögn?!

Om man ljuger för sig själv, vet man om det då?

Jag vet inte. Men jag funderade lite i samma banor - om man ljuger för sig själv, så borde det nånstans ha börjat som en medveten lögn. Och sen glömmer man bort/förtränger att det var en lögn, och fortsätter ljuga utan att man inser det.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-31 20:29 #62 av: Maria

#60 Jag funderade snarare i banorna att man alltid talade sanning och sa vad man tänkte.

Jag kan  ha en ganska elak dialog med mig själv på bussen när jag är uttråkad då jag tänker. "Shit va ful hon är eller vilka fula skor. Han har säkert haft en tråkig dag så sur som han ser ut osv".

Den typen av sanningar är ju helt befängda att man skulle säga faktiskt men det är ju skillnad på att alltid tala sanning och att hela tiden säga vad man tänkerObestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-08-31 20:35 #63 av: LenaR

#62 Den distinktionen har jag utgått från - att man inte måste säga allt bara för att man kan. Att tiga tycker jag är något helt annat än att ljuga?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-08-31 20:52 #64 av: rolnor

#62 En fin egenskap att våga erkänna sina elaka tankar om andra människor, viktig del av självinsikten.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-08-31 20:55 #65 av: Maria

#64 Jo, jag är en elak j*vel innerst inneFlört och det tror jag att vi alla kan vara.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-31 22:56 #66 av: [Franko]

#62 Jag kan  ha en ganska elak dialog med mig själv på bussen när jag är uttråkad då jag tänker. "Shit va ful hon är eller vilka fula skor. Han har säkert haft en tråkig dag så sur som han ser ut osv".                  Såntdär kan jag tänka om folk då jag är på dåligt humör.

Anmäl
2010-09-01 13:19 #67 av: retep

Tänk om du kunde inse att om du ljuger för andra , då ljuger du för dig själv!

Och kunde inse att, nu ljuger jag inte för mig själv och därför inte för andra.

Anmäl
2010-09-01 16:06 #68 av: Ijin

#67 Du ljuger inte för dig själv bara för att du ljuger för andra. Det finns ingen logik bakom det...

Anmäl
2010-09-01 17:09 #69 av: retep

#68

Att det inte är logiskt, gör det inte mindre sant.

Då menar jag att om du har den djupa insikten att du är ett med allt och alla. Då erfar  du att om du ljuger för andra, ljuger du för dig själv.

 

Anmäl
2010-09-01 17:17 #70 av: Ijin

#69 Jahapp. Det är så det är med dig. Logik finns i allt i hela världen. Precis varje liten del. Det som saknar logik finns inte.

Du är inte ett med allt och alla. Ingen är det. Alla människor är unika, nämligen.

Om du har ett riktigt argument, så var god och presentera det...

Anmäl
2010-09-01 17:19 #71 av: Maria

#69 Finns det verkligen någon som har den djupa insikten att de är ett med allt och alla?

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 17:43 #72 av: Ijin

#71 Den finns inte, det är bara vissa som tror så. Om du vore ett med universum är du död. Universum är oändligt. Det skulle bränna skallen till aska.

Anmäl
2010-09-01 17:55 #73 av: retep

#70

Bara för att alla är unika, betyder det att de i grunden är Ett.

En förutsättning för mångfald eller att någon är unik, måste vara att det finns en kärna, ett frö som detta unika, denna mångfald spirar ur. Allt som har spirat, grott och skapat mångfalden är logik.

Allt som finns kvar i fröet är ologiskt och bortom vad vi tror och tycker.

All den information, den intelligens som ligger i fröet, i DNA är ologisk i de att den inte är objektiv. Forskningen står på tröskeln till att utforska det som ligger bortom. Forskning som sker direkt i Medvetandet, i intelligensen, i DNA strukturen och den blir först logisk då de analyserar och tänker på vad de erfor i Medvetandet.

Välkommen till Upplysningens Tidsålder

Anmäl
2010-09-01 18:07 #74 av: Ijin

#73 Jasså du.. Du vet att människor, precis som alla djur bara egentligen har en grundkänsla? Nämligen egoism.

DNA är inte ologiskt. DNA är väldigt logiskt:) Hela din kropp är logisk. Alla delar fungerar efter logik. Det gäller bara att se den.

Anmäl
2010-09-01 18:18 #75 av: Maria

#73 "Forskningen står på tröskeln till att utforska det som ligger bortom"? Kan du utveckla detta lite mer...?

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 18:46 #76 av: rolnor

Tycker att den här tråden spårat ur på ett härligt sett!

Idel tvärsäkra påståenden...

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-09-01 19:30 #77 av: retep

#74
Jag sa forskning som sker direkt i Medvetandet, i intelligensen, i DNA strukturen.

I DNA strukturen i Medvetandet återfinns en struktur av ren intelligens, ren existens eller Varande.

All kunskap all filosofi allt du kan tänka dig finns strukturerat i Medvetandet.

Det existerar inget annat än Medvetande!

När Medvetandet, Intelligensen, inte bara vill Vara och existera i sig själv, Skapar Medvetandet sig själv ur sig själv.

Intelligensen blir Kreativ Intelligens.

Det är här egot kommer in i bilden, din förmåga att vara filosofisk, att tänka, vara logisk och ironisk. Det är livet som vi upp..lever det.


#75

Att forska direkt i medvetandet innebär att genom meditation, andra metoder och tekniker, gå bortom. Transcendera alla sinnesupplevelser och låta kropp och sinne komma till ro och stillhet i vilande vakenhet.

På denna djupa medvetandenivå i den Relativa tillvaron, är ditt individuella medvetande på gränsen (och går bortom), till den Absoluta tillvaron. Det existerande Medvetandet.

Eftersom all kunskap återfinns i Medvetandestrukturen för du spontant med dig kunskap och ökad medvetenhet, tillbaka till ditt eget individuella vardagsmedvetande.

Har du ett särskilt syfte att inhämta kunskap, har du forskat i medvetandet. Till att börja med är syftet antagligen bara att bli medveten om Medvetandet. Och upptäcka att ett liv, en Värld utan lögner uppstår här.

/ Peter

Anmäl
2010-09-01 19:44 #78 av: Maria

Jag trodde du pratade om vetenskaplig forskning som stod inför ett genombrottFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 20:20 #79 av: Ijin

#77 Jahapp. Om det är din syn så får du ha den. Jag delar inte den synen. Det finns ingen intelligens i DNA:t. Det är en karta. En ritning på hur en människa ska/kommer att fungera.

Intelligens är mätning i och hur bra omfattning ens kognitiva förmåga och andra är.

Jag mediterar. Väldigt ofta. Men det betyder inte att jag känner mig som en del av universum. Eller att alla är lika.

Mitt synsätt på världen är rätt stort, och på många vis unikt, jag tror knappast att du vet hur jag ser på saker genom att du läst vad jag har skrivit.

Anmäl
2010-09-01 23:10 #80 av: retep

#78

Trots att det inte står i tidningen eller visas på TV, så är det många i Världen som forskar på Medvetandet.

http://www.youtube.com/watch?v=OrcWntw9juM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nTdnFoybLQU&feature=related

Här ett par länkar som du själv kan ta ställning till

#79

Du har redan talat om för mig hur unikt och stort ditt synsätt är!

Jag bryr mig inte så mycket om att man begränsar sig till att lägga den bristfälliga betydelsen på Intelligens. Känner väl till det redan och den antagna uppfattningen av DNA.

Har du aldrig upplevt i din meditation att allt upphör och de bara erfar ? Då har du inte en meditationsteknik som låter dig komma djupt nog och transcendera!

Anmäl
2010-09-01 23:14 #81 av: LenaR

Åter till ämnet?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-01 23:17 #82 av: Maria

Ja det är skillnad på forskning och forskningFlört

#81 Håller med. Nu har vi hamnat långt utanför ämnet "en värld utan lögner"

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 23:33 #83 av: retep

 

Åter till ämnet...

Att det inte är logiskt eller förståligt, gör det inte mindre sant.

Då menar jag att om du har den djupa insikten att du är ett med allt och alla. Då erfar du att om du ljuger för andra, ljuger du för dig själv.

 

 

Anmäl
2010-09-01 23:38 #84 av: Maria

#83 Ja, det är väl bra att du tycker så.

Ljuger jag för andra så är jag ganska medveten om det själv och anser inte att jag ljuger för mig själv utan snarare kanske skäms över min lögn eller rentav är nöjd med min lögn.Flört

Det är ju endast jag själv som vet vad jag känner eller hur?

Jag vill verkligen inte vara ett med allt och allaObestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 23:40 #85 av: LenaR

#83 Okej, men ämnet är hur en värld utan lögner skulle se ut. Skulle den vara bättre eller sämre, och varför i så fall?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-01 23:47 #86 av: Maria

Jag tror nog fortfarande att lögner inte behöver vara av ondo. Att de fyller sin funktion.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 23:51 #87 av: Ijin

#80 Jodå. Jag har mediterat och nått det. Det är bara det att jag inte tolkar det på samma vis. Forskning är tolkning. Vetenskap är tolkning. Men nu åter till ämnet.

Jag står vid vad jag sa förut. Att ljuga är en naturlig sak, och jag har svårt att se en värld fungera ordentligt utan det. Men det skulle fungera, men först efter väldigt stor omställning. Dessutom antar jag att det skulle komma "sociala regler" för vad man får fråga och likanade. Kanske till och med lagstiftningar.

 

Anmäl
2010-09-01 23:54 #88 av: LenaR

#84 Ljuger jag för andra så är jag ganska medveten om det själv och anser inte att jag ljuger för mig själv utan snarare kanske skäms över min lögn eller rentav är nöjd med min lögn.

Så tänker jag också.

#86 Och jag tror fortfarande att lögner är mestadels av ondo, och vi skulle klara oss mycket bättre utan lögner. Glad

 

Finns det förresten någonstans något folk som inte ljuger? Det verkar otroligt att det skulle finnas. (Men jag är en stor misantrop.)


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-01 23:55 #89 av: LenaR

Dessutom antar jag att det skulle komma "sociala regler" för vad man får fråga och likanade. Kanske till och med lagstiftningar.

Det har du säkert rätt i!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-01 23:57 #90 av: Maria

Men visst finns det människor som inte kan ljuga eller uppfatta ironi utan tar allting bokstavligt men då blir det ju en diagnos vi ger demObestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-09-01 23:57 #91 av: Ijin

#89 Skulle gärna spåna på, men är väldigt förkyld just nu, så skallen min vill helst vila:p

Kom och tänka på ett Star Trek avsnitt, när dom kom till en planet som hade en befolkning av telepater. Alltså kan man inte ljuga. Rätt facinerande att titta på sådant.

 

Anmäl
2010-09-02 00:05 #92 av: retep

#83 Den är ju redan sämre, Världen. Om brottslighet, våld och krig är en lögn, grundad på rädsla och okunnighet  och allt det där destruktiva.

Skulle då inte Värden bli till det bättre om vi slutade ljuga?

Varför? Därför att om du var medveten om att din lögn, som skadar någon annan. Den lögnen genereras därigenom tillbaka till dig.

Anmäl
2010-09-02 00:07 #93 av: Maria

Men jag har redan skrivit att jag tror inte alla lögner är av ondo. Man kan ljuga för att skydda någon, hjälpa någon, trösta någon. Om det är bra eller inte vet man först i efterhand.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-02 00:10 #94 av: LenaR

#90 Som människor med autism? En intressant sak med autism är att det - vad jag vet - verkar innebära att man inte förstår lögn. Jag känner och känner till ett par människor med autism som ljuger jämt, om vad som helst, antagligen i ett försök att passa in i vår ljugande värld. Det är också rätt tankeväckande!

#91 Det är väldigt fascinerande att försöka föreställa sig en värld utan lögner. Inte minst för att jag undrar vad som skulle hända med fiktion. Fiktion är ju inte lögn, bra fiktion är alltid sann om ni frågar mig, men det är påhitt precis som lögnen.

Kanske är lögnen en sorglig konsekvens av vår kreativitet?

Krya på dig, Ijin!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-02 00:17 #95 av: LenaR

#92 Därför att om du var medveten om att din lögn, som skadar någon annan. Den lögnen genereras därigenom tillbaka till dig.

Ja, där håller jag faktiskt med dig. Varför sa du inte det på en gång? Flört

Om brottslighet, våld och krig är en lögn, grundad på rädsla och okunnighet och allt det där destruktiva.

Skulle då inte Värden bli till det bättre om vi slutade ljuga?

Ja, om brottslighet, våld och krig är en lögn, då blir världen bättre om vi slutar ljuga. Men ÄR brottslighet och våld och krig alltid baserat på lögn? Det tror tyvärr inte jag.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-02 01:14 #96 av: Ijin

#95 Personligen så tror jag inte att våld är baserat på lögn... Jag te.x. tycker det är fruktansvärt kul att slåss. Det har inget med en lögn att göra med, det är någon instinkt som säger att det är ok att göra det.

Krig är inte lögn. Krig är död och hat. Och hat är inte en lögn, hat är hat.

Anmäl
2010-09-02 19:42 #97 av: retep

Om du slåss för att  avsiktligt skada någon annan...hur kan det inte vara en lögn?

Om du uppskattar och tycker det är rätt att skada någon...då är du på fel spår och lever i en lögn!

Anmäl
2010-09-02 19:43 #98 av: Maria

Jag älskar att titta på boxning men ser inte det som en lögn.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-02 19:47 #99 av: rolnor

Jag upplever nog att det är ganska ärligt att boxas om båda är överens om att man ska boxas. retep, jag upplever att du har en nästan religiös/filosofisk inställning till problematyiken med lögner, stämmer det? Jag tror jag förstår hur du menar och jag tycker att det är ett fint förhållningssätt, men det blir kanske lite "to much"??!

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-09-02 20:37 #100 av: Ijin

#97 Nej, det är jag inte. Man vill skada andra. Det ligger i din natur lika väl som min. Du dödar miljader med saker för att din egen existens ska kunna finnas. Det är så det är. Därmed så slåss du också. Och har den instinkten.

Människor är inte mer än djur. Vi jagar, vi skadar och vi dödar. Naturen styr oss - inte tvärtom.

En värld utan våld fungerar inte... Man dör, helt enkelt. När jag säger våld så menar jag förstås inte gatuvåld, men det är väl det man tänker. Du trampar på insekter, du dödar myggor, och om något hotar din existens dödar du det. Du äter djur. Du äter växer, och dom lever på många vis med. Du förtär världen för att kunna kunna leva själv.

Men nu har jag spårat ut lite, även om det mesta hänger ihop, om man säger så.

 

Anmäl
2010-09-02 20:44 #101 av: LenaR

#77, kanske? Retep i alla fall.

Och upptäcka att ett liv, en Värld utan lögner uppstår här.

Du pratar om något helt annat än vi andra. Vi försöker föreställa oss en värld där det inte går att ljuga, där helt enkelt ingen har förmåga att hitta på en lögn. Din filosofi om en värld utan lögn INOM den här världen är något helt annat, och hör hemma i en annan tråd.

Anser jag.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-02 20:49 #102 av: Maria

#101 Jag tycker dina tankar om fiktion och lögn är intressanta för jag tycker också att fiktion är sann trots att det mycket vä skulle kunna kallas för lögn.

Hur ska man begränsa denna "lögnfria värld"Glad

/Maria

 

Anmäl
2010-09-02 20:59 #103 av: LenaR

#102 Jag har ingen bra idé om det, fast min intuition säger att det går att definiera lögn så att det blir något annat än fiktion.

Kanske är det för att vi är överens om att fiktionen är hittepå? Alla vet det, så den är inte där för att bedra eller lura någon. Lögnen, god eller ond, är inte menad att genomskådas som osanning.

Kan det vara så lätt?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2010-09-02 21:03 #104 av: Maria

Kanske, allting behöver inte vara svårtFlört eller krångligt.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-02 21:11 #105 av: Maria

Jag kanske ska förklara vad jag menar med goda lögner.

Om en gammal människa ligger för döden och oroar sig för sitt älskade husdjur t.ex så tycker jag det är helt OK att säga att "katten" har det bra och är omhändertagen även om det inte är sant.

Idag ljög jag på jobbetSkäms om ett mailsvar. En arbetskamrat frågade mig om svaret och jag sa att jag inte fått något ännu när jag i själva verket hade glömt att skicka iväg frågan (vilket jag gjorde omedelbart).

Svaret kom på eftermiddagenFlört

Varför gjorde jag detta kan man ju fråga sig. Jo, bl.a för att jag och denna person inte kommer särskilt väl överens alltid och jag ville inte bjuda på min miss. Lågt kanskeObestämd men jag var ganska nöjd med den lögnen som jag räknar som "medelgod" för min egen skull.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-02 22:39 #106 av: retep

#101 LenaR

Kanske har du rätt att i att jag pratar om något annat?

Jag tog upp den här tråden igen för att se om ni ville och kunde gå djupare än att leka en intellektuell lek.

Så synd att filosofi har så svårt att bryta sin intellektuella begränsning.

Anmäl
2010-09-02 23:07 #107 av: Ijin

#106 Då får man skapa en annan tråd av det. Filosofi har i stort sätt ingen begränsning. Det är ju du som sätter den just nu, eller hur? Du skapade just en regel och följer den.

Anmäl
2010-09-02 23:13 #108 av: retep

Den regeln är: gå bortom intellektet och finn sanningen!

Anmäl
2010-09-02 23:33 #109 av: Ijin

#108 Om du vill ha en disskution kring vad som finns i intellektet och vad sanning är får du gärna maila mig om det, och inte ta det i den här tråden...

Anmäl
2010-09-03 02:19 #110 av: [Franko]

okej, nya regler. Hur skulle det va om alla människor va lika ärliga som djuren. Om vi inte kunde ljuga så som människor gör. Jag vet inte om nånting som djuren gör kan räknas som ljug. Men ja ja.  Har ni några exempel på vad vi inte skulle ljuga med & med vad vi skulle ljuga med då? (Skulle vi sluta ljuga avsiktligt & istället "ljuga" oavsiktligt bara ? Skulle vi sluta ljuga med talet men fortsätta ljuga med kroppsspråket? )

Djur kan väl typ manipulera varran lite. noncha varran och sånt när dom ska fostra varran ...det kanske vissa kan räkna som ljug ?  Djur gömmer sig från ett annat djur som försöker döda den, det är nog ljug.

 

Anmäl
2010-09-03 04:40 #111 av: Ijin

En tanke slog mig just, så jag sprang upp från att försöka sova till att skriva det.

Att vara trevlig är att ljuga. Du ljuger om hur du mår för att presentera det på ett mer socialt acceptabelt vis. Du förklarar hur du mår och liknande, men du har inte dom känslorna. Alltså ljuger man...

Allt som har med att placera en falsk bild försvinner. Försäljning, te.x. där man ska presentera sin produkt bättre. Mycket av det samhälle vi har idag skulle försvinna, eftersom i nästan allt vi gör med andra människor som vi inte känner har vi en mask på oss som har en bild på sig... Du pratar ju inte på samma vis med din bästa vän som med någon du nyss träffat? Alltså är det en form av lögn, enligt mig iallafall! Kom gärna med synpunkter. Tror *** jag kommer bli frisk snart:D

Anmäl
2010-09-03 15:09 #112 av: rolnor

#111 Jag instämmer helt och det skulle nog bli kaos om vi tvingades att alltid visa vårt sanna jag, både för oss själva och varandra, men kanske skulle kaoset lägga sej efter ett tag och vi skulle få en ny skön värld(??)

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-09-03 15:39 #113 av: Ijin

#112 Jodå, men det skulle först bli en global katastrof:P Sen skulle det lägga sig, självklart...

Anmäl
2010-09-03 16:21 #114 av: [Franko]

#111  Ja det håller nog faktiskt jag med om också.  Många gånger gör man sig till, ler fast man inte är glad, säger att nåt är bra fast det inte är det, tillåter folk att göra saker som man inte vill  att dom ska göra "-ja det går bra" osv..   Djur gör inte riktigt så va?!

Anmäl
2010-09-03 16:58 #115 av: Ijin

#114 Vissa djur gör det. Inte dom som jagar ensamma osv, men te.x. apor, och lejon kan göra det.

Det finns även visas ormar som ljuger på våren genom att låtsas vara honor för att dela kroppsvärme med andra ormar.

 

Anmäl
2010-09-03 17:20 #116 av: [Franko]

#115 Ja kanske. Kom på att djur, tex hundar, kan ju tex låta sina valpar göra ganska mycket fast man ser på dom hur jobbig dom tycker sina valpar är. Men jag tror att det är vanligare hos människor än djur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.