Annons:
Etikettokategoriserat-om-filosofi
Läst 2307 ggr
Maja
2009-08-27 00:58

Varför just Grekland?

Många av de stora filosoferna kommer från just Grekland. Varför är det så? Är det en ren slump eller finns det någon förklaring till detta?

Annons:
Maja
2009-08-27 00:58
#1

Jag har ingen vettig förklaring alls.. :P

AnneN
2009-08-27 01:53
#2

Hmmm… Bra fråga… Kan de ha varit så att de var tidigare än många andra med utbildningar, forskning mm?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Maria
2009-08-27 02:18
#3

Känner mig både mer filosofisk och klartänkt trots Retsina och Ouzo i Grekland än hemma så det har kanske med klimatet eller Medelhavet att göra?Tungan ute

Som AnneN säger så låg det lite i tiden med forskning och lärandet överhuvudtaget då, men varför Grekland?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Maria
2009-08-27 14:02
#4

Var det kanske ändå inte en slump?

Det började väl med Sokrates (som råkade vara grek) och sedan byggdes det upp ett lärosäte med elever som Platon, Aristoteles m.m. Nu låg det ju kanske rätt i tiden också men det kunde väl lika gärna varit ett annat land?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

vimes
2009-08-27 15:03
#5

1. För det första tror jag att man måste ifrågasätta huruvida grekerna verkligen var först med filosofi. Helt klart fanns det en hel del andligt och protovetenskapligt spekulerande redan innan Sokrates, och även innan de grekiska s.k. "försokratikerna" (även kallade naturfilosoferna), och detta i i princip samma region.

2. Men någonting i Grekland tycks ta skruv. Idéhistorien tar ett litet skutt. Men som sagt: varför Grekland? Här kan man tillföra en mängd olika förklaringar:

A) Det fonetiska alfabetet, filosofin börjar utvecklas efter att man i Grekland har börjat använda det. Antagligen kan man säga att det fonetiska alfabetet gjorde så att det blev lättare att "mixtra" med orden, att substantivisera verb och adjektiv, att benämna helt abstrakta företeelser. Men det bör ju påpekas att grekerna ingalunda var först med att använda sig av ett fonetiskt alfabet.

B) Mynten, de tidiga grekiska filosoferna - försokratikerna - kom i princip uteslutande från Jonien (grekiska koloner på nuvarande turkiets medelhavskust), som vid tiden var blomstrande handelscentra för hela medelhavets handel med Asien. Här utvecklades en stor penningekonomi. Man kan argumentera för att pengarnas abstrakta värde så att säga hjälpte människor att även abstrahera andra saker.

C) Grekerna hade redan tidigt mycket kontakt med andra kulturer. Detta borde leda till att man kunde relativisera sin egen kultur och betrakta traditioner med skepcis.

D) I antikens Gekland fanns en kultur av tävlan - agon - olympiska spelen är ett exempel. Vissa idéhisotriker hävdar att detta även gällde talekonsten, att diskutera och filosofera med andra var något av en lek, en tävling. Tittar man i Platons dialoger skiner ofta just det här lekfulla draget av tävling igenom.

3. Här kommer en rätt tråkig punkt. På frågan varför antikens Grekland har så många framstående filosofer kan vi nog svara att det är Roms förtjänst. Rommarna är de som främst har bevarat och fört den grekiska filosofin vidare. Det är inte helt orimligt att tro att det i en massa andra kulturer har funnits minst lika intressanta filosofer som har försvunnit i historiens dunkel för att de inte blivit upptagna av en stor och historiskt inflytelserik kultur som den rommerska.

Maria
2009-08-27 15:18
#6

#5 Jätteintressanta tankar.

Grekerna var säkerligen inte först men många av de "stora" filosoferna kommer just härifrån.

Jag gillar dina funderingar kring Greklands kulturella utbyte som säkert har en stor betydelse och inte minst "tävlingsandan" som du beskriver. Retoriken uppkom väl i denna vevan som begrepp också. Det ligger ju lite tävling i retorik tycker jag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Skygazer
2009-08-29 23:18
#7

Tillägg till #5.

Allt detta har säkerligen haft stor betydelse. Man kan se A-D som yttringar av ett allmänt utvecklat samhälle. Man anser ju att hela den västerländska civilisationen tog sin början i antikens Grekland, tänk t.ex. på begreppet demokrati. Med sådan bakgrund är det kanske inte konstigt att även filosofi spirade.

Till det kan man kanske även foga att Grekland var en kultur men inte en stat. Det fanns flera självständiga stadsstater vilket kan ha ökat pluralismen vilket i sin tur bör ha gynnat filosofisk aktivitet.

vimes
2009-08-30 00:49
#8

#7: "Till det kan man kanske även foga att Grekland var en kultur men inte en stat. Det fanns flera självständiga stadsstater vilket kan ha ökat pluralismen vilket i sin tur bör ha gynnat filosofisk aktivitet."

Det här är förstås en viktig punkt! Vi har alltså flera olika statsstater med olika styrelseskick o.s.v. som ändock tillhör samma kultur. Vilket gör att vi redan tidigt får en relativisering av den egna kulturen, det egna stryseskicket också.

Hennum
2009-08-31 02:56
#9

Det beror väl på att vår kultur alltid ställt de gamla grekerna och romarna högt i status. På medeltiden så såg man det som att världen först hade gått från mörkare tider, mot ljusare och ljusare till att det var tiden då greker och sedan romare tänkte respektive krigade. Sedan gick det neråt igen, allt blev mörkare och mörkare. Sen minns jag inte ifall det skulle bli ljust igen. Har bara en vag minnesbild av att vi på historian fick det beskrivet såhär för oss. och när medeltidsfolket hade grekerna så högt ställda i sina tankar så skrevs det om dem, pratades om dem, och man ville vara som dem. Historia är ett händelseförlopp och när grekerna väl hade fått ryktet om sig att vara stora filosofer och kanske de ända, så har de behållt det ryktet fram tills idag.

Kanske fanns det fler filosofer där än på andra ställen. Samhället såg ju ut så att männen var ute på torgen och snackade skit, medans kvinnorna var i hemmen och skötte allt. Männen hade inte mycket annat att göra än att prata, och då är väl till sist filosofi ett bra ämne att fördjupa sig i, eftersom det är utan ände.

Det är bara att se på hur det gått för många religioner genom tiderna. Förtryckta och bortglömda i och med folkvandringar, ockupationer, krig och grejer. Säkert har det varit likadant med filosofier. Det är segrarna som skriver historien och det är segrarnas religion och filosofi som lever kvar och som hyllas. Och filosofi försvinner nog lättare än religion, det är ju lite svårare att ta i och bevara, än vad religion är, med sina regler och ritualer och sånt. Filosofi är bara tankar, vilka försvinner lika snabbt som ett liv gör, såvida man inte varit duktig på att skriva. Större delen av människans tid på jorden har vi inte skrivit.

Trött och flummig. Skriver för mycket :P

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

[Strawman]
2011-11-09 23:42
#10

Det började med Thales från Miletos i Mindre Asien. Han anses allmänt vara den första filosofen. Men det finns så vitt jag vet ingen förklaring till varför man började filosofera.

dolfen
2011-11-11 16:24
#11

Kan längre tider av fred och möjlighet till mer fritid ha med saken att göra?

Upp till toppen
Annons: