03.1 Etik & Moral

Emma, 18, blev inlåst efter 10 minuter med läkaren

2009-08-29 02:40 #0 av: AnneN

http://www.aftonbladet.se/wendela/article5704654.ab

Läs denna artikel som förmodligen är extremt vinklad.

Tycker du läkaren gjorde rätt som tog in henne för tvångsvård? Eller tycker du att han gjorde helt fel?

Motivera ditt svar!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-29 15:20 #1 av: Howliten

Nu är det vad tidningen skriver och vi var ju inte där. Vi har inte hela storyn. Men i alla fall så tror jag att läkaren gjorde rätt utifrån det som står i artikeln.

Om någon eller samma person skulle komma till mig i förtvivlan, berätta hur dåligt hon/han mår, berätta om sina självmordstankar och att hon/han bara vill ta död på sig så skulle jag nog inte vilja lämna den personens sida en endaste sekund. Om jag då är läkare så har jag fler patienter som väntar på mig så att överlämna den här patienten till vårdarna och låsa in med bevakning är väl rätt sätt. Själva medicineringen med elchocker har jag inga kunskaper om så jag kan inte bedöma om det är en korrekt behandling eller ej. Men att tjejen inte ska vara ensam och behöver någon form av behandling är väl ganska uppenbar. Att efteråt säga:

- Hon frågade om jag såg några ljuspunkter i livet. Jag svarade nej och så sa jag att jag bara ville dö. Men det var inget jag menade, det är ju sådant man bara säger när man är ledsen.

Jaha. Okej. Enligt artikeln har hon gått hos en psykolog som remitterade henne till en läkare, en psykiatriker förutsätter jag (står inte det i artikeln men de är ju specialister på psykiska sjukdomar).

Jag hoppas att psykologer eller läkare inom psykvården inte tar lättvindigt på en patient som talar om att hon/han vill dö.

Vi har de senaste åren läst om precis tvärtom. Läkare som skickat hem människor med självmordsbenägenhet, människor med våldsbenägenhet och resultatet har varit förödande för både offer och gärningsman.

Anmäl
2009-08-29 17:20 #2 av: Maria

När en läkare för en gång skull handlar riktigt och tvångsomhändertar en människa med självmordstankar så reagerar media direkt???

Tänk om samma flicka faktiskt tagit sitt liv efter ett läkarbesök då ingen reagerat. Jätterubriker igen...

/Maria

 

Anmäl
2009-08-29 17:29 #3 av: AnneN

Jag är inne på samma spår som #1 & 2, att säga att man vill dö är inget som ska avfärdas med en klackspark, och om man inte verkligen menar det så kan det vara lite dumt att säga så till en psykläkare!

Jag tycker absolut att läkaren handlat rätt av det lilla extremt vinklade som finns i artikeln.

Tänk vilket ramaskri det hade blivit om läkaren skickat hem henne och hon verkligen hade tagit sitt liv.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-01 03:17 #4 av: sayuri

#3 Håller med tror jag. Jag tycker att han gjorde rätt men så tycker jag att det är bra att de reagerar. Dessutom är det inget att skämta om och inget som nåon borde säga bara för att de är "lite ledsna".

Jag blir bara irriterad på den där artikeln och över att tidningarna gör ett helt hönseri av en fjäder... fullkomligt onödigt. Men vad gör de inte för att sälja lite extra lösnummer.

Anmäl
2009-09-02 13:20 #5 av: Hennum

Även om man skalar av en del av överdrifterna så tycker jag nog att hon har blivit utsatt för något felaktigt. Man måste ju utreda det hela noga innan man spärrar in någon. Och att läkaren sedan inte hade tid med henne, det är ju jävligt kass. Och när hon sedan blir utsläppt när en annan läkare kommer får mig att tänka att den inhyrda läkaren var helt fel ute.

Och man kan faktist säga att man vill dö utan att man egentligen vill det. Man kan ha en väldigt uppgiven och trött känsla inom sig, man kan vara förskräckligt trött på livet och vilja dö, utan att man för den skull någonsin skulle göra verklighet av det, eftersom man fortfarande vill leva, men det tänker man inte på just då eftersom man är deppig, men livsviljan finns där ändå vilket hade hindrat en från att göra verklighet av det.

även det att hon anmäler det hela får mig att tänka att läkaren gjorde ett förhastat beslut.

Men det är klart, bättre att de låser in en tjej ett dygn som inte behövde det, än att de släpper iväg en tjej som tar sitt liv några timmar senare.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.