02.4 Vetenskaps- & Kunskapsteori

Vad är kunskap?

2009-04-16 14:07 #0 av: Maja

Vad anser ni att kunskap är och hur får man det?

Anmäl
2009-04-16 21:18 #1 av: AnneN

Kunskap kan vara något som man vet tex jag vet att bla bla bla..., eller en färdighet som att tex kunna cykla, hoppa, prata, skriva, osv

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-18 17:03 #2 av: Hennum

kunskap är något man skaffat sig, inte något man föds med, tycker jag. Utöver det som AnneN säger.

Att cykla är ju en väldigt praktisk kunskap, en rent kroppslig kunskap. Att kunna multiplikationstabellen är rent teoretiskt. Men det är kunskap både och.

Anmäl
2009-04-18 17:05 #3 av: Hennum

hoppa däremot anser inte jag vara kunskap. Jag tror inte man behöver lära sig hoppa på samma sätt som man måste lära sig cykla. Även om alla rörelser vi gör måste läras in, så är just hoppa lite för grundläggande för att kallas kunskap tycker jag. Hoppa gör vi nog ganska automatiskt.

Anmäl
2009-04-18 17:12 #4 av: AnneN

#3 jag anser att det är en kunskap precis som att gå elelr cykla eftersom att det är något vi måste lära oss vi kan det ju inte från födseln

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-18 21:17 #5 av: Hennum

Nej, sant, vi lär oss det, men det är något av en instikt som lär oss att gå, cykla däremot har vi inga instinkter till. Så därför ser jag inte det som kunskap, utan mer en förmåga... eller vad man nu skulle kalla det.

Men vi behöver ingen som säger till oss att börja gå, och förklara hur man gör. Det går helt av sig självt, med mycket träning, men ändå automatiskt.

Men jag vet inte. Kan inget om sånt här. Bara vad jag tycker ^^

Angående hur vi får/skaffar/tillägnar oss kunskap så tycker jag att vi får kunskap genom att se, göra, upptäcka, känna, lyssna, testa och utmana oss själva, samt genom att tänka, att lägga ihop två och två så att säga.

Anmäl
2009-08-19 02:18 #6 av: Skygazer

Jag håller med Hennum helt och hållet. Personligen tycker jag att inövade färdigheter inte har med kunskap att göra alls. Kunskap är en intellektuell process, inte att kunna spela tennis eller ens rabbla multiplikationstabellen. Kunskap ska kunna användas i resonemang.

Jag skulle dessutom vilja dela upp kunskapsbegreppet i två delar. För det första faktakännedom (lexikalisk kunskap) såsom känna till diverse kungars födelseår och att det står tre tallar vid utfarten från min parkering. För det andra strukturerad kunskap som innebär en högre grad av abstraktion (t.ex. alla tallbarr är gröna, vitt ljus är en blandning av ljus av alla regnbågens färger).

Med detta synsätt kan naturligtvis multiplikationstabellen betraktas som kunskap förutsatt att man kan använda enskilda element (t.ex. två gånger två är fyra) att räkna ut något i praktiken. Om man däremot bara kan rabbla tabellen utan att kunna använda den anser jag inte att det är kunskap utan en färdighet.

Anmäl
2009-08-19 12:00 #7 av: Maria

Kunskap är för mig som Einstein skriver  (i min grå text nedan) kanske inte allt jag lärt mig utan det jag bär med mig av allt jag lärt mig. Det som har fastnat helt enkelt och är viktigt för mig.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.