03.5 Politiskfilosofi

Behöver hjälp med en filosof/filosofi.

2011-07-08 23:52 #0 av: [Masterkatten]

Hej!

Jag såg nyligen på ett program som nämnde en mycket intressant filosofisk tanke. Jag vet inte om jag ställer frågan på rätt plats - flytta gärna på mig i så fall. ^^

Tanken handlade om jämlikhet mellan människor, och man tog rösträtt som ett exempel. Jag tror de nämnde någon speciell filosof, men jag lyckades inte snappa upp ett namn, men personen menade i alla fall att alla människor inte föds jämlika. (Och hur skulle man då kunna uppnå jämlikhet, etc.) Rösträtten kom upp genom att: Om nu inte alla människor föds jämlika, borde alla då ha rösträtt? (Och andra rättigheter, etc.) Jag uppfattade inte om rösträtten var filosofens egna exempel, eller om det var programmets, men i alla fall..

Ringer det någon klocka? Är det någon som känner igen detta? Vet inte varför, men jag tänker på Friedrich Nietzche och hans "övermänniska". Kan det vara det? Vet någon i så fall i vilken bok han främst talade om detta?

Det finns säkert kanske mer än en person som talat om detta, och jag tar gärna mer än ett namn (och tillhörande text om möjligt) men vilka är främst kända för detta?

Tack! ^^

Anmäl
2011-07-09 14:23 #1 av: Moonwing

Menade du detta?

"Mest känd är förmodligen Nietzsches uppdelning av moralen i Herre- och slavmoral. Någon allmängiltig moral kan ej finnas skriver Nietzsche, med udden riktad mot kristendomen, Kant och socialismen. Mot jämlikhetstänkandet och idén om lika rättigheter ("slavmoralen") satte Nietzsche de "förnämas" moral, som tillika var en "omvärdering av alla värden". Nietzsche sammankopplas ofta med nihilismen, även om den inte är hans skötebarn"

Källa ;Wikipedia

Nu är han ju inte den enda filosof som funderat över jämlikheten, kanske har han pga ovan blivit kopplad till historien, genom sina radikala ideer.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2011-07-13 18:15 #2 av: Aldebaran

Intressanta tankar Flört

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.