01 ALLMÄNT

Skönhet?

2011-11-08 21:07 #0 av: [Strawman]

Är skönheten själv orsaken till skönhet i vackra saker?

Var finns då skönheten själv, och hur "existerar" den?

Eller är är orsaken till skönhet de egenskaper som finns i vackra saker?

Men vad är då dessa egenskaper som är orsak till skönheten, om inte skönheten själv? Eller är dessa egenskaper något annat? Vad?

Konstig fråga, eller bara dum fråga? Sug på den ni!

Anmäl
2011-11-09 06:48 #1 av: Farwuq

Skönheten ligger i betraktarens öga.

D.v.s. skönhet är till stora dela subjektiv.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-11-12 16:03 #2 av: rolnor

Jag har funderat lite runt att vi människor tycker att saker i naturen är vackra, t.ex. blommor;

-Är det så att vi människor genetiskt utvecklats till att tycka om saker vi ser för att vi inte ska bli deprimerade och ta livet av oss?

-Eller är det så att blommorna på nåt sätt genetiskt tjänar på att vi människor uppskattar dom, t.e.x. att vi planterar dom och vattnar dom?

Anmäl
2011-11-12 17:46 #3 av: dolfen

Jag har hört att grönt är den färg som vi människor kan se mest nyanser av jämfört med andra färger. Att kunna urskilja ätliga växter i en "djungel" av andra gröna oätliga kan kanske vara en förklaring.

En frukt börjar som blomma. (Kan detta vara orsaken till att blommor/färger är uppskattade?)

(Detta om vårt fägseende.)

 

Anmäl
2011-11-12 17:56 #4 av: Moonwing

Ja människans uppfattning av begreppet skönhet, är förunderligt då det också verkar vara föränderligt gällande vissa företeelser.

Kanske är det som de gamla Grekerna trodde; -att vi finner en viss harmoni i upplevandet av saker som tilltalar oss, tex begreppet; "Det gyllene snittet"..

"De tidigaste teorierna om skönhet som vi idag känner till härstammar från de grekiska försokratiska filosoferna, som Pythagoras. Pythagoréerna ansåg att det fanns ett starkt band mellan matematik och skönhet. De upptäckte i synnerhet att föremål vars proportioner överensstämde med det gyllene snittet upplevdes som mer attraktiva"

Källa;Wikipedia

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.