02.1 Metafysik

Existens - ontologins svarta hål

2012-06-10 10:46 #0 av: [freddemalte]

Det mest grundläggande och givna i våra liv är att vi existerar. Att världen överhuvudtaget finns. Det är på sätt och vis vår utgångspunkt, ett nödvöndigt villkor för oss alla. Men är existensen som sådan möjlig att förstå? Är det en paradox? Är det absurt i någon mening eller hur förhåller man sig rent intellektuellt till att allt är? Varför finns världen? Verkligheten? Är världen evig eller begränsad? Många frågor dyker upp!

Försök att läsa följande artikel som är publicerad på ett amerikanskt filosofiforum (i vilket jag är aktiv skribent) och återkom gärna med din syn på detta: http://articles.philosophyforums.com/links/the_paradox_of_existence-17.html

Hälsar Fredrik

Anmäl
2012-06-12 14:37 #1 av: Moonwing

"Det mest grundläggande och givna i våra liv är att vi existerar. Att världen överhuvudtaget finns."

..Det är jue tur vi tror de'...Flört-Annars hade vi nämligen inte haft någon utgångspunkt alls, är det inte det som är meningen med existensen?

Om vi börja försöka logiskt förklara hit å dit (vilket jag själv ägnade några årtionden med att göra)-tror jag vi biter oss själva i svansen..

...-även om sätten på hur vi utrönar livsåskådningsfrågor är ett bra sätt för "själen att växa"!

Men jag tror det är farllgt att fasta i "sitt eget inre samtal", en fundering över "mitt sammanhang i sammanhanget" kan bli till en snara för en själv, för sin andliga utveckling (ta nu inte detta som något neg. mot trådämnet, som är mycket nyttigt å diskutera).

Man kan när man (tror sig)-ägna sig åt andra andliga/filosofiska ämnen, komma på sig själv med AHA-upplevelser gällande tex existensen,...

..-så,..-eftersom allt "hör samman"!..-men kanske måste ses ifrån flera perspektiv för att kunna förstås i sitt stora sammanhang.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-06-12 15:00 #2 av: [freddemalte]

Hej Moonwing

Roligt att läsa dina tankegångar kring detta! Ja att fastna i saker, vad det än vara månde, är sällan något fördelaktigt. Att ha distans till olika funderingar är nog nyttigt. Att se det som en slags lek, som att sitta med Rubik´s kub. Inte är det något bra att sitta med den hela tiden och intet göra något annat - å andra sidan kan det nog göra lite gott att sitta med den iblan ;-)

Anmäl
2012-06-12 15:06 #3 av: Moonwing

SkämsSkrattande..precis,men det var inte mening att "döda tråden"-du får ursäkta mig, jag har en dåli'tendens till det ibland..Cool

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-06-12 19:09 #4 av: [freddemalte]

Ha ha! Vad gäller just forumtrådar så tror jag faktiskt på reinkarnation! Cool

 

Anmäl
2012-06-12 22:15 #5 av: Moonwing

Tungan uteSkrattandeFlört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-07-05 00:12 #6 av: [Cleopatra]

Egentligen vet vi ingenting. Lika lite som myrorna som går längs vägen vet om oss, så lite vet vi om "alltet" och "existensen".

Att vara medveten om vår omedvetenhet är lösenordet till att förstå att allt både finns och inte finns. Samtidigt.

På samma sätt beter sig tiden. Den finns samtidigt hela tiden men vi kan inte greppa det.

Våra hjärnor är utformade efter vår miljö för vår överlevnad och de stora frågorna förblir olösta och våra sinnen greppar det vi behöver men vi kan inte ta intryck av allt omkring oss. Det finns dimensioner vi inte kan uppleva.

Anmäl
2012-07-11 15:25 #7 av: Moonwing

..då kommer man in på frågan om "hur vi vet/uppfattar saker", ..-eftersom vet vi inte ens kanske vet hur vi gör det..Flört..

-kanske anar vi bara, kanske är vårt fysiska hölje skapat endast som en radiomottagare med batteri..dvs, vi byter "mottagaren" mot något bättre "verktyg", när vårt behov av att göra så kräver det..kanske är det det som vi kallar liv/död?Tungan ute

Kanske är vår existens är en serie av många "använda höljen"? (inte endast i denna dimension)

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-07-23 23:51 #8 av: Geru

Världen finns för den blev skapad för några miljader år sedan. Att vi sen lyckats ta oss hit är ju rena snor-turen så det står härliga till:p

Och, ur en filosofisk synpunkt spelar det ingen roll om världen finns eller inte, så länge jag tror att den finns :)

Anmäl
2012-07-24 00:25 #9 av: Moonwing

"Aart Van Der Leeuw uttryckte det kortfattat, "Mysteriet i livet är inte ett problem som ska lösas, utan en verklighet som ska upplevas."

"I själva verket, oavsett om vi inte löser någonsin livets mysterium, universum och allt kan vara helt irrelevant. Uppenbarligen finns det fortfarande en hel del mer vi kan lära om livet, och i processen, om oss själva."

Ovanstående citat är hämtat ifrån trådskaparens länk(rekommenderas)

 

Det är nog som du säger Geru, att i det stora, kan väl rollen om vad etablissemanget tycker och tänker, kanske inte spela den viktiga roll som frågan har för oss själva som individer.

Jag är ju utav den meningen att vi genom vår granskning av det yttre även kommer till förståelse om det inre-som ett litet barn som växer upp, och som måste smaka och ta på allt som syns och hörs..i vilken grad detta sker, är ju mycket individuellt.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-07-24 00:27 #10 av: Geru

#9 Klart man är nyfiken på allt och vill veta mer. Men om man ska ifrågasätta sina sinnen, och vad som är verkligt och inte, så försvinner ju alla begrepp om vad som är.

Jag är nyfiken på saker på utsidan och på insidan:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.