02.4 Vetenskaps- & Kunskapsteori

Att befinna sig på två ställen samtidigt

2012-09-23 18:08 #0 av: Tiskella

Hej, Vet inte om detta är en filosofisk fråga eller ej, eller om ämnet varit uppe för diskussion tidigare.

Kvantafysiker gjorde för några år sedan ett experiment eftersom det sedan tidigare har visat sig att fotoner och atomer kan befinna sig på två ställen samtidigt. Experimentet gick ut på att konsturera en minitrampolin som befann sig i två stadier samtidigt. Efter experimentet offentliggjorts inleddes en diskussion om vad detta har för påverkan på oss som fysiska varelser, då vi i botten består av atomer.

Man kan läsa om experimentet här
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4245390

Om det är möjligt för oss människor att på atomnivå befinna sig på två ställen samtidigt, kan vi då påverka vart vi befinner oss i tid och rum? Är det ett valbart alternativ? Och ger det en annan fysisk innebörd åt resonemanget att vi skapar vår egen verklighet?

 

Anmäl
2014-05-01 00:34 #1 av: blindstyret

Det kan fungera på subatomär nivå. Men att det skulle inbegripa samtliga av kroppens partiklar samtidigt är kanske lite osannolikt. Inte en omöjlig händelse sett ur ett kaosteoretisk resonemang. Men sannolikheten bedöms nog vara ganska liten.

Fenomenet går under namnet EPR-paradoxen och kan läsas om här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/EPR-paradoxen

Det råder dock fortfarande tveksamheter om tolkningen av detta fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.