03.4 Religionsfilosofi

Judendomen

2012-10-10 14:55 #0 av: Wand

Hej!

Jag kunde inte leta fram någon sajt där jag mest passande skulle kunna dela med mig utav detta. Insatta personer får gärna bidra med sitt!

I alla fall så är jag uppfödd som agnostiker, jag kan fortfarande bäst identifiera mig som detta då jag är alldeles för vetenskapligt och logiskt lagd för att kunna tro på övermänskliga historier.

Grejen är den att jag räknar mig själv som judinna. Kan det låta mer fel?!

Jag är inte konverterad och har inte tillräckligt att komma med för att få göra det, jag misstänker att tro till Gud är rätt viktig för att få genomföra detta...

Varför räknar jag mig då som judinna? Ärligt talat så vet jag inte, det är bara så det känns, jag känner mig tydd till judendomen och vill kunna säga att jag är judinna. I många år har jag känt så här, jag tror att det började då jag var 13 och började studera religion i skolan på ett djupare sätt än i småklasserna. Judendomen känns så rätt.

Måste jag konvertera för att kuna se mig själv som judinna? Om jag vill att mina framtida barn ska räknas in i judendomen ( men självfallet uppväxta med egen vilja och möjligheten till att "gå ur"), måste jag konvertera då?

Jag har själv haft kontakt med en jude via blogg som sade att man alltid får konvertera om man vill - tron till Gud var mindre viktig. Andra påstår att man måste kunna påvisa en stark tro. Vilja har jag men jag kommer nog aldrig kunna tro på en gud.

Man må väl ändå kunna dra sig till vilken religion man vill oavsett om man konverterar eller ej?

 

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-10-10 19:42 #1 av: [Starman]

http://en.wikipedia.org/wiki/Conversion_to_Judaism

Anmäl
2012-10-10 19:43 #2 av: [Starman]

Vad jag ställer mig frågande till är varför du skulle vilja tillhöra en religiös grupp utan att dela deras tro på en skapare.

 

Anmäl
2012-10-10 19:43 #3 av: [Starman]

Jag menar, vad är det just i judendomen som får dig att känna tillhörighet till den?

Anmäl
2012-10-11 13:41 #4 av: Moonwing

Hej!

Välkommen!..jag tycker du skall försöka söka upp en Rabbin per tele och boka tid, de är precis som våra präster tillmötesgående att prata med om sina tros-funderingar, du blir jue ändå tvungen att prata med en om du vill konvertera.

Kanske kan ni tillsammans nysta ut vad som får dig att känna tillhörighet till just Judendomen. Återkom gärna och berätta om hur det går!

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-10-14 23:02 #5 av: KPD

En del av Lunds universitets kurser i judaistik ges på internet. Det är visserligen skillnad mellan ett akademiskt utanförskap och att lära känna en religion genom att leva den, men det kan vara ett sätt att lära sig mer.

Denna kurs, som ges i vår, kan sökas senast i morgon måndag 15.10:

http://www.lu.se/o.o.i.s?id=320&lukas_id=JUDD21

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2012-10-15 02:19 #6 av: [Starman]

Vad innebär ett "akademiskt utanförskap"?

Jag tänker osökt på människor utan gymnasiekompetens... :) Var nyfiken på formuleringen mest.

Anmäl
2012-10-15 05:16 #7 av: KPD

Med detta menade jag att judendomen är objekt för studierna, precis som man på ett universitet kan studera andra ämnen vetenskapligt. Det har inte med tro att göra.

Det är akademiker som beskriver "vad judar tror". Det är inte en rabbin som berättar "vad vi tror".

Själv har jag läst en kurs om ortodox kristendom, som lärde mig mycket, men när jag konverterade, var det viktigare, att jag en tid hade deltagit i gudstjänster och lärt känna kyrkan inifrån.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2012-10-19 11:33 #8 av: Wand

Hej!

Då jag skrivit detta inlägg även på andra sajter så orkar jag inte svara personligt, så detta postar jag som svar i samtliga trådar bara för att uppdatera lite snabbt.

Har pratat med judesällskapet i Stockholm och nästa konvertering för nya judar kommer hållas i september 2013, jag kommer troligen att deltaga här.

Jag måste konvertera för att få kalla mig själv judinna, så det är ett mål jag har fr.o.m nu.

Då jag berättade att jag inte har någon tro till en gud så blev de skeptiska, men jag är fortfarande tillåten att konvertera.

Anledningen till att jag vill bli judinna är okänd, det bara känns. Ungefär som när man bara VET att något är rätt för en, det går inte att sätta fingret på det. Jag är själv väldigt förvirrad över hur jag känner över detta, men jag vet att det är något jag vill göra. Så är det bara.

Vi får se hur det går.

Tack för alla svar!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-10-22 22:33 #9 av: Perly

Känner typ på samma sätt med Islam(Shiia), baserat på dess sätt att framställa historien i jämnförelse med Islam(Sunni), judendomen o kristendomen

Alltid Oavsett

Anmäl
2012-10-22 23:41 #10 av: KPD

#9 Kan du utveckla detta? Vad menar du med att respektive religion framställer historien?

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2012-10-23 17:29 #11 av: Perly

#10 Om du läser böckerna så finner du skillnader, hurvida jesus är guds son eller bara en vanlig profet, vem som var mohammeds rätta arvinge osv

Alltid Oavsett

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.