01 ALLMÄNT

När kommer brottsligheten sluta öka?

2013-01-09 22:24 #0 av: Legaata

Som ni säkert känner till har framför allt våldsbrotten femdubblats sedan 70-talet, och fortsätter idag att öka ohämmat. Frågan jag skulle vilja sätlla är: när tror ni att denna ökningen planar ut och rent av vänder nedåt igen? Vad tror ni att ökningen beror på? Invandring? En allmänt förändrad attityd/ tanke- och känsloklimat i samhället?

 

Anmäl
2013-01-10 10:35 #1 av: [OrvarsKorvar]

Jag vet inte rent utsagt. Någon mer upplyst kan säkert svara bra. Men rent spontant:

  • Mer fragmenterat samhälle genom ökade klyftor, sämre sociala skyddsnät, segregering, nya kulturella uttryck .
  • Våld är inte lika accepterat idag och därför anmäls fler våldsbrott. Vad statistiken visar är ju något helt annat än den faktiska verkligheten där ute.
  • Gud har sträckt ner sin hand för att straffa alla syndare och genom den heliga ande uppfyllt alla våldsverkare med en hemsk vilja att banka skiten ur de som förtjänar det och på kuppen uttrota sig själva, istället för att skicka de till skärselden som är överbelastad och på så vis effektivisera verksamheten. Amen (det sista en smula skämtsamt)
Anmäl
2013-01-12 18:43 #2 av: Moonwing

All brottslighet,i vilket sammanhang det än är är ju det samma som att trotsa sitt sammanhangs gängse normer, eller värderingar.

Detta händer inom alla kulturer, raser, eller sammanhang där överlevnadsdriften eller våra djupare drifter tar över vårt beteende. Alltså kan man tänka sig att tex allt detta "undergångs-snack", gärna sätter igång självbevarelsedriften hos den enskilde..och då blir kollektivet naturligtvis lidande.

Nu är det ju en hel hoper faktorer som måste spela in  om tänkande människor börjar bete sig mer "reptil-aktigt", men i stora drag har kanske klimatet i vårt samhälle vid vissa skiften påverkat oss och kanske dels skapat en modlöshet som i kombination med att människan är ett "vanedjur"-gjort det svårare för henne att göra det rätta.

Jag tycker även att man vid sådana trender kan se den posetiva sidan av detta (för det finns ju alltid två sidor av myntet) -att man kanske enskilt även börjar ta mer initiativ och börjar bry sig, vilket inte alltid är dåligt för den stora massan.

Hur vi som människor reagerar vid sådana här trender beror ju mycket på var vi är i vår personliga utveckling, kanske de inte går att undvika när de kommer -kanske är de en nödvändighet för hela den mänskliga rasens uveckling.

Detta med att Gud rationaliserar "helvetet", kanske stämmer på ett mer metaforiskt vis..vi omvärderar kanske även hela vår värdegrund (ett kollektivs gemensamma etiska grundvalar) under svåra tider, kanske detta också är ett utvecklingssteg i vår mänskliga historia.

 

 

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-01-12 21:24 #3 av: dolfen

Jag skänker en tanke de som räknas in i begreppet "mörkertal" ... (wikipedia)

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.