03.4 Religionsfilosofi

En tanke om karma

2015-03-11 23:24 #0 av: Aldebaran

Karmas verkningar i våra liv skulle aldrig upphöra om egoismen aldrig fick ett slut - en ond cirkel från vilken det inte skulle finnas någon räddning. Men när den personliga jagkänslan som är egoismens orsak, har övergetts kommer också den återstående latenta karman att lösas upp.

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2015-04-09 23:35 #1 av: Maikailoa

Karma är inte något negativt. Orsakskedjan är neutral, och en nödvändighet.

Jag förstår att ordet egoism har en negativ laddning, men egot som sådant är grundläggande och centralt för individen.

Tanken att slippa ifrån orsakskedjan och upplösa jaget är väl något liknande som nirvana. Men frågan är om man kommer att lyckas. Det förflutna (i tiden) försvinner inte. Kanske är det bättre att försona sig med karman, och inse att man är ansvarig för den.

Anmäl
2015-04-25 00:20 #2 av: Huygens

Om vi hamnar i bra lägen här i livet och det är resultatet av god karma, och om rikedom och makt kan anses vara en "karmabelöning", hur kommer det sej då att i stort sett alla världens ledare är ganska "onda" i någon mening?


Anmäl
2015-04-29 23:48 #3 av: Maikailoa

Det finns nog fler än ett sätt att skaffa sig rikedom och makt. Gängse är att materiellt framgångsrika personer är besuttna av demoner, (tro det eller ej); Vilket leder till vad vi kallar psykopater, ett tillstånd som länder framgång. Dessa är onda i vanlig mening.

Anmäl
2015-05-04 02:24 #4 av: Moonwing

Enligt LOA (law of attraction), drar det medvetna till sig det den behöver för att få en lärdom, antingen i detta eller kommande liv. Om rikedom /framgång är enbart av godo, eller hjälper sk onda personer att skaffa sig makt, har nog mer att skaffa med just detta faktum. "Lagen", hjälper även Karma att fullbordas.

Vad vi vill kalla krafterna som gör det, beror på vår egen "satta världsbild". Vad det än är för energier, är det iaf ett faktum att ont drar ont och gott/gott-sedan om vi inte vill ta till oss det vi innerst inne känner..ja, då har vi mycket att arbeta med.

Lite om Attraktionslagen; http://tarotguiderna.se/medialt/attraktionslagen/

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2015-05-04 11:45 #5 av: Huygens

#4 Om det finns en LOA, varför drar så många dåliga (eller i bästa fall inkompetenta) ledare till sej makt som missbrukas?

Innebär det att det mest är dåliga personer som genom LOA attraherar makt?

Borde det inte finnas en hel hop med konstruktiva personer som vill göra gott, som också borde få makt genom LOA? Men varför är det sällan så?


Anmäl
2015-05-05 00:08 #6 av: Moonwing

#5 "Borde det inte finnas en hel hop med konstruktiva personer som vill göra gott, som också borde få makt genom LOA? "

Med makt utgår jag ifrån att du menar ett slags inflytande med då goda? konsekvenser? (makt/o-frivillighet, rimmar ju egentligen dåligt med godhet)

Naturligtvis "drabbar" LOA allt levande, precis som karma, enligt min mening är LOA en slags "korrektions-lag ", som gör att vi helt enkelt drar det till oss som vi behöver bearbeta-är det något vi är väldigt bra på, drar vi även till oss motsvarande händelser/faktorer som uppmuntrar oss att vandra vidare på det sättet.

Jag tror det är en ofrånkomlig naturlag som finns inbyggt i allt, både i hela vårt kosmos och i vår egen fysiska/psykiska uppbyggnad.

Däremot finns där just den haken, att den endast  följer "kosmos bästa" och följer lagen om "fri vilja" -dvs, är man ute efter egen tillfredsställelse som är rent egoistisk och inte uppbyggd på kärlek och likaberättigande-så motarbetar vi LOA.

Vi kommer då endast att få uppleva de negativa konsekvenserna (i längden) och naturligtvis tvärtom. Vilket naturligtvis..till sist lär oss att ändå tänka först och främst på andras bästa (kanske vi behöver nå verkligt mörker tom plus mycket lång tid, för detta). Hur vi och när vi når denna slutsats, och i vilket slags form är helt upp till oss själva.

"Men varför är det sällan så?"

Eftersom LOA inte påtvingar någon , någonting-utan endast vädjar till människans innersta väsen, att göra det bästa av sin natur-så blir också följden att vi genom våra beslut, blir ansvariga och så påverkar vår omgivning-åt bägge håll, naturligtvis. Detta leder till den oändliga, eviga cykeln- kärleksfullt ansvar för varandra=en godare värld/ egoism=en ondare värld som i många historiska exempel betytt förfall, både för den enskilda och för samhället.

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2015-05-05 09:49 #7 av: Aldebaran

Bra utveckling av denna tråd... Kul  :)

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2015-05-06 00:10 #8 av: Moonwing

CoolSkrattar

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2015-07-12 19:41 #9 av: ekorrerror

Karma - som jag förstår det - drabbar alla varelser genom viljestyrda handlingar, vilket konsekvent leder till cykeln av död och återfödelse (samsara).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.