01 ALLMÄNT

Behöver hjälp med filosofi uppgift

2015-11-01 20:18 #0 av: fenaahs

Haft lite svårt att komma på vad jag ska skriva på denna uppgift, har än sålänge skrivit ungefär en sida. Några förslag på vad jag kan ta upp och diskutera osv osv?

Uppgift: Horton menar att det finns flera verklighetsuppfattningar och inte bara att det skulle vara den vetenskapliga världsbilden som man kan undersöka med sina sinnen och på empirisk väg. Nej Horton menar att det finns flera och att den vetenskapliga empiriska världsuppfattningen/ verklighetsuppfattningen inte undgår kritik. En begriplig teori om en verklighetsuppfattning som är giltig inom filosofin måste den vara 1. Begriplig och visshet om verklighetens beskaffenhet 2. Vara motsägelsefri 3. Vara enhetlig och 4. fullständig i logisk mening. Jag vill att du håller med Horton och förklarar för de som anser att en monistisk, materialistisk, empiriskt undersökningsbar världsbild är den enda verkliga världsbilden, att det inte är korrekt. Använd exempel och teorier till hjälp i din förklaring.

Anmäl
2015-11-01 20:25 #1 av: [Hukanson]

För det första, hur definierar du begreppen monoteistisk, materialistisk, empirism....? För det andra, varför skulle man kunna ge en världsbild med andra begrepp...och i så fall vilka?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2015-11-01 20:30 #2 av: fenaahs

#1 alltså, materialistisk världsbild (endast det jag kan känna på, se och uppfatta finns). 

Förstår inte riktigt vad du menar med det andra :/

Anmäl
2015-11-18 11:24 #3 av: Ebolaa

Nå, till exempel så kan man enligt Martin Buber (som är filosof) se på världen i två skikt Jag-världen, den mateiella världen där vi finns och där vi skaffar oss våra erfarenheter, men sen finns också en Du-värld där vi möter objekten, naturen, människor och andlighet genom en upplevelsenivå. Ett möte sker genom att man känner något för varandra, som inte alltid är så lätt att beskriva. Det är en ömsesidighet, där vi både ger och tar varandra. Trots att man inte kan mäta detta så kan alla människor känna att "jo, det är så".. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.