Etikett05-filosofer
Läst 8219 ggr
Maja
2009-08-15, 00:27

Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson föddes i USA och ansåg att sunt förnuft var en oerhört viktig sak i våra liv!

Ralph Waldo Emerson föddes den 25 maj 1803 i Boston, Massachusetts, USA och dog den 27 april 1882 i Concord, Massachusetts. Han var en amerikansk författare och filosof och brukar räknas som en av de främsta företrädarna förtranscendentalismen.

Emerson studerade vid Harvard och utbildade sig till präst i en unitarisk kyrka. Däremot så slutade han med sitt yrke år 1832 och reste då istället till England där han lärde känna olika författare såsom Thomas Carlyle, William Wordsworth och Samuel Taylor Coleridge. Efter ett par år så valde han ändå att återvända till USA och bosatte sig då i Concord, där han gjorde orten till ett slags centrum för transcendentalismen.

Man kan lätt känna igen Emersons skrivsätt då de kännetecknas av hans djupa tro på människonaturens förmåga att kunna utveckla sig till det goda samt hans starka betonande av personlighetens rätt till fri utveckling. Förnuftet är den högsta auktoriteten enligt honom, men ändå inte förnuft som förstånd, utan även som känsla och samvete. Man kommer långt med ett sunt förnuft!

RWEmerson.jpg

Källa och bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ralph_Waldo_Emerson

Med vänlig hälsning,
Maja
Sajtvärd på Islandshäst iFokus
Medarbetare på Ridsport iFokus

AnneN
2009-08-15, 16:01
#1

Jag håller med om att man kan komma väldigt långt med vanligt sunt förnuft Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Maja
2009-08-15, 21:19
#2

Ja, visst gör man det! =)

Med vänlig hälsning,
Maja
Sajtvärd på Islandshäst iFokus
Medarbetare på Ridsport iFokus

crinalina
2011-07-04, 11:53
#3

Emerson pratade ju inte bara om sunt förnuft utan även om intuition. :D Att lyssna på sina inre känslor och röster och använda det i kombination med det sunda förnuftet. Det sunda förnuftet varierar för övrigt från kultur till kultur. Det vi svenskar anser vara sunt förnuft är en helt annan sak än det t ex spanjorer anser vara sunt förnuft. :D

Min blogg om livskvalitet och hur man skaffar det; http://qualityinsideandout.com/

 

Sajtvärd på Law of Attraction

Aldebaran
2011-07-05, 22:07
#4

Ja vi alla har ju olika bakgrund som är färgad beroende på vilka folkgrupper vi kommer ifrån, väldigt intressant att se och studera faktiskt. Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Moonwing
2011-07-06, 23:22
#5

"Man kan lätt känna igen Emersons skrivsätt då de kännetecknas av hans djupa tro på människonaturens förmåga att kunna utveckla sig till det goda samt hans starka betonande av personlighetens rätt till fri utveckling."

..låter väldigt modigt för den tiden!  Glad, han var nog en djuptänkande man;

"Att vara sig själv i en värld som ständigt försöker få dig att något annat är den största prestationen."

Ralph Waldo Emerson citat

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Håkan L
2014-03-14, 09:37
#6

Den amerikanska forskaren och hans omvälvande nya syn på universum "biocentrism" underbyggda av nya forskningsrön är enligt honom väldigt närbesläktade med de slutsatser om livet och universum som Emerson kom fram till. Robert Lanza och hans biocentrism är en intressant syn pp universum som stämmer överens med många filosofers.

Upp till toppen