Etikett02-teoretisk-filosofi
Läst 2720 ggr
Hennum
2009-10-19, 00:00

Fångarnas dilemma

Kopierar det här från wikipedia rakt av. Har tyvärr för mycket att göra för att göra något annat. :/

"Det klassiska exemplet lyder enligt följande. Två fångar, A och B, ställs inför två val: om en vittnar mot den andre och den andre håller tyst, går den som vittnade fri och den som inte gjorde det hamnar i fängelse i 10 år. Om båda håller tyst hamnar båda i fängelse i 6 månader. Om båda vittnar mot varandra får båda 2 års fängelsevistelse var. Båda fångarna måste göra ett val, men vet inte vad den andre kommer att välja. Vad kommer hända?

Valen i Fångarnas dilemma ser ut som följer:

A håller tyst

A vittnar

B håller tyst

Båda får 6 mån.

A friges, B får 10 år

B vittnar

B friges, A får 10 år

Båda får 2 år

Dilemmat uppstår när det antas att båda fångarna bara bryr sig om att minimera sin egen tid i fängelse. Varje fånge har två val: att samarbeta med sin kumpan och vara tyst, eller att förråda sin kumpan och ge bevis. Valets resultat beror på kumpanens val, däremot känner den ene fången inte till den andre fångens val.

Om man antar att var och en ser till sitt eget bästa, är det bästa valet att förråda både om den andre är tyst och om den andre också förråder. Båda dessa minimerar straffsatsen.

Om man istället resonerar efter gruppens optimala resultat, är båda fångarnas bästa val att samarbeta, eftersom detta skulle minimera den totala tiden i fängelse. Alla andra resultat skulle försämra det sammanlagda resultatet."

Vad tänker ni om det här? ^^

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fångarnas_dilemma

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Maja
2009-10-19, 01:33
#1

Psst, du måste alltid länka till sidan om du kopierar rakt av, annars är det olagligt och straffbart..

Om man ska gå på den här äkta Hollywood-känslan så skulle de säga till varandra att de skulle vara tysta, men sedan är det någon av dem som vittnar mot den andra i sista sekund. Men ja, det är inte lätt!

Med vänlig hälsning,
Maja
Sajtvärd på Islandshäst iFokus
Medarbetare på Ridsport iFokus

AnneN
2009-10-19, 01:39
#2

Gillar citatet " If you can´t do the time, don´t do the crime", har man begått ett brott så ska man få straff för det oavsett om man vittnar mot någon annan, kanske viss strafflindring (beroende på brottet och andra omständigheter) men inte att man ska gå fri.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

vimes
2009-10-19, 22:03
#3

Ja, vad ska man göra av det här?

Eftersom fångarna inte vet vad den andre kommer att välja verkar det minst riskfyllda vara att tjalla. Då riskerar man som mest 2 år, och som minst ingen tid alls i fängelset. Att hålla tyst helt har ett spann på 6 månader till 10 år. Detta verkar helt klart mer riskabelt. Så ur individens synvinkel verkar det ju helt klart bäst att vittna (precis som Wikipedian skriver, för övrigt är det helt ok att hänvisa till Wikipedia utan direktlänk, du hävdar ju inte att det är du som skrivit texten).

Freke
2010-01-20, 10:10
#4

Allt är beroende på vilken typ av brottsling det är och helt beroende på personerna.

Är det förhärdande kriminella så kommer dom inte att vittna mot varann. Är det någon av dom som är första gångs förbrytare så är risken att denna bryter ihop under förhör, med resultat att den inte får det lätt under fängelsevistelsen, är båda första gångare så kommer troligen båda att kvittra som lärkor.

Sen om dom vet vad dom har att välja på, som du skriver

6månader. 2år eller 10år så kommer dom troligen att vara tysta båda två!

Eftersom om dom vittnar mot varann riskerar dom 2år var.

Om ene åker, så blir denne "skyldig" den andre 10år

Och om båda är tysta kommer dom undan med 6månader

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Maria
2010-01-20, 14:45
#5

Vad jag tänker?

Jag funderar på hur själviska eller solidariska de är, för det är väl det som är problematiken.Flört

/Maria

Upp till toppen