Etikett032-estetik
Läst 2820 ggr
Maja
2009-04-16, 14:22

Varför ser vi inte alla samma saker?

Vi är alla människor, men hur kommer det sig att vi inte ser samma saker som vackra, fula, tjocka, smala och så vidare? Vad tror ni?

Med vänlig hälsning,
Maja
Sajtvärd på Islandshäst iFokus
Medarbetare på Ridsport iFokus

AnneN
2009-04-16, 14:44
#1

Jag tror att det dels beror på att vi alla är olika individer som har upplevt olika saker och dels på vart man kommer ifrån (samhällsklass, land, folkgrupp, osv)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Hennum
2009-04-18, 21:21
#2

håller med Anne här.

Vi lär oss vad som är fint och inte fint. Det är ju vissa grejer som skapar vissa känslor hos i princip alla människor, vissa rytmer osv. Men i övrigt så får vi det utifrån, klass, etnicitet, kön, kultur och hela det paketet.

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Toto11
2012-03-09, 15:24
#3

Man har upplevt olika saker på olika nivåer. Ta en sådan enkel sak som att någon som enbart har kommit i kontakt med jordgubbar vet inte att jordgubbsglassen är sötare. Våra gränser och definitioner utgår från det vi har upplevt, erfarit och kommit i kontakt med. Där inkluderas allt från uppfostran, traditioner, kön mm.. som en annan hade radat upp så fint =)

[[corro]]
2013-05-06, 23:43
#4

Så klart man måste tycka olika saker, annars skulle det inte bli någon 'debatt' eller något att prata om. Om alla skulle se samma saker skulle dom tycka samma sak, eller?

Vi är olika våra hjärnor funkar olika och vi tänker olika mycket med olika delar av hjärnan. Vissa ser bara folks inre och  har väldigt svårt att fokusera på utsidan, andra tvärt om. Kan nog också handla mycket om hur man ser på sig själv och hur bra självkänsla man har osv!

Det behövs olikheter för att kunna höra tillsammans någonstans. Och precis som #3 säger, men har upplevt olika saker och kan därför se på saker på olika sätt!

Moonwing
2013-05-10, 21:51
#5

Vi har ju inte samma referenser ..😎..

-det är ju sant, men märkligt är att även mycket små barn/djurbebisar redan verkar ha "bestämda uppfattningar" om saker-möjligen kan vårt genetiska arv komma in där, eller om man tänker andligt, (-och) karma.😉

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Ikajo
2013-06-01, 22:10
#6

Det finns ju sånt som vi helt enkelt tycker eller tycker inte om. Tycke och smak, inom samma familj kan smaken variera väldigt. Sen har man olika saker man tilltalas av. Det ska något att göra med höger och vänster hjärnhalva har jag hört. Just för smak tror jag miljö är en mindre faktor än vad man ofta tror. Hur många lyssnar på samma musik som sina föräldrar/barn? Hur ofta gillar man samma sorts underhållning?

Ibland kan man ha en uppfattning hur en sak ska upplevas och då blir det en självuppfyllande profetia. Upplevelsen färgas av hur man förväntar sig upplevelsen. Positivt och negativt.

Andra saker handlar om att man har prövat sig fram och upptäckt att man uppskattar det ena eller andra. I ytterligare andra fall så är det någon annans åsikt som har format vår smak eller så undertrycker vår egen smak för att passa in.

I slutändan handlar det nog väldigt mycket om personlighet!

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Upp till toppen